HABER

Hepatit-B virüsüne dikkat

TOKAT (İHA) - Uzmanlar, Hepatit-B virüsünün son yıllarda hızla yayıldığını bildirdi.

Tüm dünyada yaygın olarak görülen Hepatit-B virüsünün (HBV) yaptığı enfeksiyonun yüzde 5'inin kronikleştiği, bunların da önemli bir kısmının siroz ve karaciğer kanserine yol açtığı belirtildi.

İl Sağlık Müdür Vekili Osman Dursun, dünyada 400-500 milyon civarında insanın bu mikrobu taşıdığını belirterek, HBV'nin tek kaynağının insan olduğuna dikkat çekti.
Hastalığın 4 temel bulaşma yolu bulunduğunu kaydeden Dr. Dursun, hastalığın en başta kan, kan ürünleri ve vücut salgıları ile geçtiğini kaydetti. Osman Dursun, şunları söyledi:

"CİNSEL YOLLA BULAŞIR" "Kan nakli, hemodiyaliz, endoskopi, akupunktur, aynı şırıngayı kullanma, dövme, ortak havlu kullanma, jilet, tıraş makinesi, diş fırçası, kan taşı, banyo malzemeleri, pansuman malzemeleri, diş malzemeleri bulaşmada önemli rol oynar. Diğer bir bulaşma ise cinsel yolla gerçekleşir. Bunlar arasında eşcinsel yol en riskli geçiş yoludur. Çok eşli ve çok sayıda cinsel ilişkide bulunan HBV'liler, cinsel eşlerini riske atmaktadır. Anneden çocuğa geçiş ise bir başka risk taşır. HBV'li veya hamileliğinin son aylarında Hepatit-B geçiren anneden çocuğuna geçiş yüzde 40-50'dir. Üstelik virüsü alan çocuğun kronik Hepatit-B olma ihtimali de çok yüksektir. Anne sütünde virüs olsa bile pratikte önemli değildir. Anne sütünü kesmek gerekmez."

YATAY GEÇİŞ YOLLARI
HBV'nin başka geçiş yolları da bulunduğunu anlatan Dursun, "Bir de yatay geçiş şekli vardır. Bu ülkemizde yaşanan en önemli geçiş yoludur. Tükürük ve benzeri vücut salgılarının zedelenmiş, yaralanmış cilt ve mukozaya teması ile aile içi geçiş yoludur. Havlu, diş fırçası ve macunu, jilet, makas, tırnak makası, kan taşı, manikür, pedikür aletlerinin dezenfekte ve temizlik kurallarına uymadan kullanımı bulaşma nedenidir. Sık kan ve kan ürünleri alan hasta, hemofili hastaları, hematoloji, onkoloji ve hemodiyaliz hastaları, sağlık çalışanları, seks işçileri (genelev kadınları), kalabalık yerlerde ortak yaşamı paylaşan kişiler ve HBV'li annenin bebekleri, risk grubuna girer. Dünyada sigaradan sonra ikinci kanserojen olan Hepatit-B virüsü, Türkiye'de kurbanlarını giderek artırmakta, ülkemiz orta derecedeki riskli ülkeler arasında iken, neredeyse yüksek riskli gruba girmeye zorlanmaktadır. Sarp sınır kapısının açılışına paralel olarak cinsel ticaretin yaygınlaşması, beraberinde cinsel yolla bulaşan hastalıkları da getirmiştir" diye konuştu.

KORUNMA YOLLARI
Hepatit-B'den korunma konularında da bilgi veren Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Osman Dursun, "Toplumda bulaşıcı hastalık taşıyıcılarının tespit edilmesi, bunların eğitimi, toplumdan soyutlanmaması, geçiş yollarının çok iyi anlatılıp, bunlara uyulmasını, evlilik, askerlik, işe girme gibi durumlarda bulaşıcı hastalık taşıyıcılığının tespit edilmesinin zorunlu tutulmasını, kan ve kan ürünlerinde çalışan personel ile, gıda ve temizlik işlerinde çalışanların periyodik portör muayenelerine tabi tutulmalarını, her şeyden önce koruyucu hekimliğin ön plana alındığı, 224 Sayılı yasanın günün koşullarına göre yeniden güncelleştirilmesi gerekiyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler