HABER

Her 10 kişiden 1'i 'depresyon'da

Her 10 kişiden 1'i 'depresyon'da

ANTALYA (İHA) - Çağımızın hastalığı olarak sürekli gündeme gelen 'depresyon' etkilediği kişi sayısını giderek artırıyor.

Tıbbi olarak 'depresyon hastalığı', tedavi gerektiren bir ruh sağlığı durumu olarak tanımlanırken, günlük hayatta yaşanan olaylar karşısındaki olumsuz düşüncelerin yarattığı 'depresyon' ise sadece bir 'gel-git'.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sunar Birsöz, toplumda her 10 kişiden birinin depresyon hastası olduğunu belirtti. Toplumda en yaygın ruh sağlığı durumu olan depresyonun kadınlarda görülme sıklığının erkeklere oranla 3 kat fazla olduğunu ifade eden Birsöz, "Bazı teorilere göre bunun nedeni hormonlarla ilgili ancak henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil" dedi. Depresyon hastalığının herkeste görülebildiğini belirten Birsöz, "Tıbbi olarak depresyon hastalığı herkeste görülebildiği gibi bunun biyolojik ya da psikolojik nedenleri olabilir. Risk faktörleri arasında çocuklukta yaşanan bir travma, ailede depresyon hastalığının varlığı ve stresi sayabiliriz" dedi.

Birsöz, depresyon hastalığının belirtilerini uyku ve enerji bozukluğu, somatik ağrılar, karamsarlık, umutsuzluk, hayatın anlamsız gelmesi, ağlama isteği, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kendini değersiz görme, suçluluk duygusu ve intihar eğilimi olarak sıralayarak,hastalığının mutlaka tedavisi edilmesi gerektiğini söyledi. Birsöz, "Ancak tedaviye başlamak için, kişide bu belirtilerin en az 20 gündür devam ediyor olması gerekiyor" dedi.

HER KİŞİLİKTE GÖRÜLEBİLİR Toplumda, depresyon hastalığının zayıf kişilikli insanlarda daha sık görüldüğü yönünde yanlış bir kanı olduğunu belirten Prof. Dr. Sunar Birsöz, depresyonun her kişilikte görülebildiğine dikkat çekti. Hastalığın 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerde tedavi edilebildiğini kaydeden Birsöz, depresyondan korunmak için geçerli bir 'öneri paketi'nin ise bulunmadığını da sözlerine ekledi. "Ancak stresin hastalığı tetiklediği biliniyor" diyen Birsöz, stresten uzak kalmanın bir ölçüde de olsa korunmak anlamına gelebileceğini ifade etti.

'DEPRESYON' BİR DUYGU DURUMUDUR Depresyon hastalığının dışında kişilerin günlük hayatın akışı içinde yaşadıkları olumsuz olaylar, duygu durumunu etkileyerek 'depresyon' oluşturuyor. Örneğin bugün herhangi bir olay nedeniyle yaşanan kederlilik, karamsarlık, içe dönüklük, neşesizlik, umutsuzluk ya da şaka yapamama gibi olumsuzluklar ertesi gün yaşanan olumlu bir olayla neşeye, umuda, dışa dönüklüğe neden olabiliyor. Depresyon hastalığı dışında kişide zaman zaman 'distimi' olarakta tanımlanan düşük dereceli depresyon yaşanabildiğini belirten Prof. Dr. Sunar Birsöz, bunun bir duygu durumu olduğunu söyledi. Birsöz, "Bu durum, günlük duygu dalgalanmasıdır. Olumsuz düşünceler ile oluşan depresif duygu durumu da denebilir" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler