ANKARA (A.A)-
Tütün kullanımının yaygınlığına ve tütün kontrol önlemlerinin etkisine ilişkin küresel ve ülkelere ait rakamların yer aldığı raporda, "pasif içiciliğe maruziyet" üzerinde hassasiyetle duruluyor.
Raporda, bu durumun dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 bin zamansız ölüme, çok sayıda insanın sakatlayıcı ve iz bırakan hastalıklara yakalanmasına ve 10 milyarlarca dolarlık ekonomik kayba yol açtığına dikkat çekiliyor.
-YÜZDE 94 KORUNAMIYOR-
Rapora göre, geçen yıl kapsamlı tütün kontrolü yasalarıyla korunan dünya nüfusunda, kayda değer bir artış meydana gelmiş olmakla birlikte, insanların yüzde 94'ünden fazlası henüz benzer yasalarla korunamıyor.
2008 yılında kapsamlı ulusal tütün kontrolü uygulayan İngiltere, İrlanda, Uruguay, Meksika, Bermuda ve Yeni Zelanda arasında sayılan Türkiye'de, 13-15 yaş arasındaki nüfusun yüzde 15.3'ü sigara ve tütün ürünleri kullanıyor. Bu yaş arası kızların yüzde 3.5'i sigara, 4.4'ü tütün, erkeklerin ise 9.4'ü sigara, 11.1'i tütün içiyor.
Rapora göre, 18 yaş üstündekilerde sigara kullanma oranı yüzde 33.4 olan Türkiye'de, bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 50.6'sı, kadınların ise yüzde 16.6'sı sigara içiyor. Raporda Türkiye'de bireylerin sigara dumanından pasif etkileniminin önlenmesine ilişkin bilgiler de bulunuyor.