Niğde Hayat Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Mehmet Boz kadınların korkulu rüyası ve her beş kadından birinde görülen hastalık miyomlar hakkında bir açıklama yaptı.
Boz açıklamasında, “ Miyomlar kadın doğumda sık görülen konulardan biri olmakla beraber her 5 kadından birinde görülen bir olaydır. Tabi ki kadınlar artık düzenli kontrollere gelmeleriyle birlikte biz Miyom’ları daha çok tespit etmeye başladık. Kadınlar bize düzensiz adet görmeleriyle geliyorlar. Bu adet görmeler şiddetli kanamalar şeklinde olabiliyor yâda kötü kokulu koyu kanamalar şeklinde de olabilir. Bu hastalar bize geldiklerinde bizim izlediğimiz bir muayene yöntemi var ve öncesinde hastalara jinekolojik muayene yapıyoruz. Jinekolojik muayenelerde rahim azından gelen et parçaları olabiliyor ya da rahimden dışarı çıkan Miyomlar oluşabiliyor bu Miyom’lara Servikal Miyom diyoruz. Tabi ki bu Miyomlar yerleşim yerlerine göre hastaları farklı şikâyetlerle de getirebiliyor. Küçük bir Miyom çok büyüyebiliyor. Bize hastalar geldiğinde 4,05 ve 5 kiloluk kitleler halinde Miyom’lar oluşabiliyor. Bazen çok küçük bir Miyom rahmin iç kısmına yerleştiği zaman çok şiddetli vajinal kanamalara neden olabiliyor, çok şiddetli vajinal kanamalara biz Torapatik Küretaj yapıyoruz Torapatik Küretaj dediğimiz şey hem tanı hem tedavidir rahmin iç kısmından et parçası alınarak biz bunu incelemeye gönderiyoruz” dedi.
Boz, “Bu Miyomlar ameliyat edilmesi gerekiyor ilaç tedavisi ile geçmiyor. Miyomlar da izlediğimiz yeni yöntemler var Miyom’lar hem kapalı hem de açık şekilde ameliyat yapılıyor. Miyomun yerleşiğine göre biz Miyomları çıkarıyoruz. Hastalarda bazen birden çok olabiliyor ve 50’ye kadar sayısı çıkabiliyor. Bazen de tek olan Miyom çok büyüyebiliyor. Tabi ki bu vakalara erken tanı koyabilmek önemlidir. Geç kalındığında rahmin alınması söz konusu olabiliyor ancak erken tanı olduğu zaman bunu önleyebiliyoruz ve bizim yaptığımız ameliyatlarda rahmin alınması söz konusu olmuyor. Biz ameliyatlarda yüzde 98 oranında Miyomları çıkarıyoruz ve tekrar oluşma riski çok ama çok düşük oluyor. Tabi ki bazı hastalar var ameliyat olmasını önleyici faktörler olabiliyor biz bu hastalara mesela hastayı erken menopoza sokan iğneler var bunları kullanıyoruz ve hasta birkaç ay adet olmayınca miyomlarda küçülme oluyor. Tabi ki hastanın yaşı çok önemli özellikle menopozdan sonra miyomlar büyümediği için menopozdan sonra biz hastalara ameliyat önermiyoruz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz