YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“her Deklanşöre Basan Fotoğraf Sanatçısı Değil”

Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın, “Ben fotoğrafın belirli kriterler yerine getirilerek çekildiğinde bunun sanat olduğuna inanıyorum....

“her Deklanşöre Basan Fotoğraf Sanatçısı Değil”

Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın, “Ben fotoğrafın belirli kriterler yerine getirilerek çekildiğinde bunun sanat olduğuna inanıyorum. Yani her eline mikrofon alan ses sanatçısı olmadığı gibi, her deklanşöre basan da fotoğraf sanatçısı değildir” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ve Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın’ın konuk olduğu söyleşi ve “Sonsuzluğa Bırakılan İzler” adlı fotoğraf sergisi, OMÜ İlkadım Kampüsü’nde gerçekleşti. Etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Atakum Kaymakamı Salim Demir, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Metin Eker, Güzel Sanatlar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sevgi Soylu Koyuncu, SAMFAT Derneği Başkanı Yrd. Doç. Abdullah Sezgin, FOCUS Derneği Başkanı Emre Bostanoğlu, SAMİKAD Başkanı Münevver Uğurlu, öğretim üyeleri, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Orhan Kurt, “Ömrünü fotoğraf sanatına adamış bir sanatçımızla bugün böyle bir etkinlik yapmak bizi çok mutlu ediyor. Çünkü o kendisinin deyimiyle; ‘fotoğraftan kazandığını fotoğrafa harcayan’ bir sanatçıdır” dedi.

Söyleşi öncesinde konuşan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Sanat konusu netameli bir konudur. Söylerken, konuşurken tek tek kelimeleri seçmek gerekir. Sanatçılar ya da sanatçı ruhu taşıyan kişiler biraz etrafından, bazen de kendinden kaynaklı seçilmişlik iddiası veya havası taşırlar. O yüzden ben bazı meslek sahiplerine karşı konuşurken hep tedirgin olurum. Bunlardan biri de; psikolog ve psikiyatristlerdir. Çünkü, acaba şu anda ruhsal durumumu tahlil ediyor mu? diye düşünürüm” diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Hamit Yılmaz da, “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; böyle coşkulu bir kalabalığın önünde bulunmak çok mutluluk verici. Bu gün sizlerle dolu dolu, fotoğraflar izleyip konuşacağız. Gelişen iletişim araçları ile birlikte bu gün fotoğrafa olan ilgi yüksek düzeydedir. Bu fotoğrafçılık adına güzel bir şey. Bugüne kadar hep tartışıldı; fotoğraf güzel sanatlardan biri midir? Ben fotoğrafın belirli kriterler yerine getirilerek çekildiğinde bunun sanat olduğuna inanıyorum. Yani her eline mikrofon alan ses sanatçısı olmadığı gibi, her deklanşöre basan da fotoğraf sanatçısı değildir. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte bu iş çok daha kolaylaştı. Teknoloji baş döndürücü bir şekilde gelişiyor ve nimetlerini bize sunuyor. Ben bu gelişmeleri fotoğrafçılık alanına yapılan büyük bir katkı ve büyük bir devrim olarak görüyorum. Fotoğrafçılık bu güne kadar hep İstanbul’daydı. Belirli isimler yapardı bu işi. Ama bugün Anadolu’nun her tarafından çok iyi fotoğraflar çeken genç jenerasyon var. Bugün ülkemizi dünya çapında temsil edecek fotoğrafçılar yetiştirmek zorundayız. Derdimiz Anadolu fotoğrafçılığının iyi bir yere gelmesidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fotoğraf gösterimine geçildi. Gösterimde; Sonsuzluğa Bırakılan İzler, Büyüklere Boyama Kitabı, Dört Mevsim Anıtkabir, Eşsiz Bir Morgan Resitali, Şeb-i Arus, Bir Sevdadır Anadolu, Beyaz Camın Ünlüleri isimli fotoğraflar izlendi. Programın sonunda Prof. Dr. Yücel Tanyeri tarafından Hamit Yalçın’a teşekkür belgesi ve çiçek verildi.

“her Deklanşöre Basan Fotoğraf Sanatçısı Değil”“her Deklanşöre Basan Fotoğraf Sanatçısı Değil”“her Deklanşöre Basan Fotoğraf Sanatçısı Değil”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler