ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 9'uncu sınıf öğrencilerine 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla "Sigaranın zararları" konulu eğitim verildi.
Okulun eğitim salonunda yapılan eğitimde 240 öğrenci hazır bulundu. Sinevizyon sunumuyla sigaranın zararlarını anlatan Esin İlhan, sigarayı bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara bağımlısı olduğunu söyledi. Kalan bir kişinin sigarayı kullanmama nedenin de akıllı olmasına bağlayan İlhan, "Günümüzde sigaraya başlama yaşı artık 9'a düştü. Oysa ülkemizde 18 yaş altı gençlere sigara satışı yasaklanmasına rağmen buna rağmen kurallara uymayan esnaflar oluyor. Sigara dumanı, sigara içmeyen bir kişi iki saat duman altında kalırsa 2-3 sigara içmiş gibi zarar görür. Sigara içenlerle de aynı risk taşır. Sigara içenlerin yüzde 75'inin anne ve babası sigara kullanıyor" dedi.
"ANNE, BABANIZA ÖZENMEYİN"
Öğrencilere ailelerinde sigara içen bireylerine özenmemesi gerektiğini anlatan Esin İlhan, öğrencilerden mutlaka ailelerini uyarmalarını istedi.Her içilen sigaranın insan sağlığına zarar verdiğini dile getiren Müdür Esin İlhan, "Lütfen anne ve babanızdan özenmeyin, mutlaka onları uyarın. Her içtiklerinde sigara bizim sağlığımıza zarar veriyor, ailelerimizi uyaralım. Hedefimiz 2010 yılına kadar 15 yaş altı gençlerin sigarayı bırakmayı sıfıra düşürmeyi amaçlıyoruz. Sigara beyin ve damar hastalıklarını tetikliyor. Gençler özellikle özenti olarak, gösteriş olarak, taklit ve özgürlük, macera olarak başlıyor. Büyüklerle zıtlaşmak için sigaraya başlıyorlar. Kesinlikle içmeyin ve özenmeyin. Sigara içenlerde gırtlak, dudak, yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas ve meme gibi bir çok kanser hastalıklarına neden olur. İçilen her sigara insan ömründen 11 dakika götürüyor" diye sözlerine devam etti.
SİGARAYLA GELEN HASTALIKLAR
Sigara içenlerde görülen hastalıkları sıralayan Esin İlhan, sigara içenlerin yüzde 40'ında kronik bronşitin geliştiğini belirtti. Sigara içenlerin akciğer kanserinden ölüm riskinin içmeyenlere oranla 15-20 fazla olduğuna dikkat çeken İlhan şöyle devam etti:
"Bu kanser türü çoğu zaman geç evrede fark edilir ve en ileri tedavi ile bile beklenen yaşam süresi birkaç yılı geçmez. Sigara akciğer kanserinin yüzde 87'sinden sorumludur. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma riski arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Beyin damarlarında daralma ve tıkanmalar, beyin enfraktüsüne ve kanamaya yol açar. Bu da kaslarda kuvvet azalması, felçler ve yatalak kalma şeklinde kendini gösterir. Sigaranın içerdiği karbonmonoksit zihinsel eforumuzu olumsuz etkiler. Nikotin, beyin hücrelerini etkilerek bağımlılığa yol açar. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara bağımlısı olmaktadır. Sigara bütün damarlarımızı ve kanımızın yapısını etkileyerek organlarımızın beslenmesini bozar. Sigaranın yol açtığı damar daralması ve tıkanması, ellerde ve ayaklarda soğumaya, bacak ağrılarına, kramplara ve zamanla kangrene yol açabilir, bu nedenle kol ve bacakların kesilmesi gerekli olabilir. Sigara, felçlerin yüzde 18'inden kalp ve damar hastalıklarının yüzde 21'inden, kronik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 30'undan sorumludur. Sigara dumanı asit salgını arttırır. Gastrite, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine yol açar. Ülser tedavisinin başarısını azaltır. Ayrıca ağız, dudak, yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas kanserleri sigara içenlerde daha çok görülür."
Tüm dünyada her yıl 4 milyon kişinin, günde 11 bin veya diğer bir ifade ile her 8 saniyede bir kişinin ölümünden sorumlu olduğunu dile getiren İlhan, sigara içme eğiliminde bir değişiklik olmaması halinde 2030'lu yıllarda tütün her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olacağını kaydetti. İlhan, ölümlerin yüzde 70'inin gelişmekte olan ülkelerde görüleceğini ve tütünün en yaygın kullanım biçiminin sigara olduğunu sözlerine ekledi.