Bazı kişilerde 40-50’li yaşlarda ortaya çıkarken bazılarında 60-70’li yaşlarda ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe prostat kanseri ortaya çıkma ihtimali artmaktadır.
Prostat şekil olarak bir portakala benzetebiliriz. Kabuğu ve meyvası olmak üzere 2 bölümü vardır. Prostat kanseri genellikle kabuk kısmından (% 85) çıkarken, % 15 oranında meyve kısmından çıkar.
Prostat kanseri genellikle hiçbir belirti vermez fakat ilerlemiş vakalarda kemik ağrısı ile tanı konulabilmektedir. Tüm kanserlerde olduğu gibi prostat kanserinde erken teşhis önem arz etmektedir.
Prostat kanserinin erken dönemde tespit edilip tedavi edilebilmesi için erkeklerin 40 yaşından itibaren prostat muayenesi ve kan tahlili ile PSA kontrolü yaptırması gerekir. Eğer hastanın baba, amca ve dayı gibi birinci dereceden yakınlarında prostat kanseri varsa daha erken yaşlarda prostat muayenesi ve PSA kontrolü yaptırması uygun olacaktır.
Hastaya 40 yaşında PSA kontrolü yapıldığında PSA değeri ‘’1’in’’ altında ise tekrar kontrol her yıl gerekmez , yeni kontrol 8 yıl sonra yapılabilir. Fakat PSA değeri 1’in üzerinde ise her yıl bakılması gerekir.
Prostat Kanserinden Korunmak için Ne yapılmalıdır?
Prostat kanseri için en büyük risk faktörü ‘’GENETİK’dir.’’ Yani eğer birinci derecede akrabalarınızda prostat kanseri var ise veya bu hastalığın tedavisini olmuşlarsa sizinde bu hastalığa yakalanma riskiniz normal bir kişiye göre daha fazladır, bu sebeple sıkı kontroller ihmal edilmemeli ve prostat kanseri oluşumunu kolaylaştıran diğer risk faktörleri için tedbirler almanız uygun olur.
Prostat kanserinde genetik sonrası en büyük risk faktörü ‘’BESLENMEDİR.’’ Özellikle ‘KALORİLİ, YAĞLI, LİFTEN YOKSU GIDA ile beslenme prostat kanserine yakalanma riskini artırır. Bu durumdan anlaşılacağı üzere spor yapan, kilosu normal sınırlarda olan, az yağlı, lifli,düşük kalorili gıda tüketen kişiler kendilerini prostat kanserine karşı korumaya almışlardır.
Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Prostat kanseri, kan tahlilleri ve prostat muayenesi sonucunda şüpheye düşüldüğü durumlarda biyopsi yapılarak kesinleştirilir. PSA yüksekliğinin ve prostat muayene sonucunun herhangi birinin tek başına şüpheli olduğu veya her iki şüpheli olduğu durumlarda biyopsi yapılması planlanır. Prostat biyopsisi ultrason kılavuzluğunda makattan girilerek prostattan parçaların alınmasıyla gerçekleştirilir. Prostat büyüklüğüne göre 12 -14 ve üzerinde parça alınabilir. Alınan parçalar patoloji uzmanı tarafından değerlendirilerek prostat dokuları içinde kanser hücrelerinin varlığı tespit edilir. Kanser hücreleri tespit edilirse kanserin hangi evrede olduğunu belirten derecelendirme de yapılır.
Prostat Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prostat kanseri tedavisi, kanserin evresine, hastanın yaşına ve hastada varolan diğer hastalıklara göre belirlenir. Eğer ameliyatta sıkıntı oluşturabilecek belirgin kalp hastalığı, solunum yetmezliği olan hastalarda ilaçlarla tedavi önerilebilirken radyoterapi seçeneği de gözden geçirilir.
Prostat kanseri tedavisinde ilk tercih olarak ameliyatla prostatın alınması önerilir. Prostat kabuğu ve meyvası ile birlikte çıkarılırken aynı esnada veziküla seminalislerde çıkarılır. Prostat kanseri tedavisinde ameliyat haricinde radyoterapi, brakiterapi , kemoterapi gibi çeşitli seçenekler vardır.
Prostat kanseri ameliyatlarında açık cerrahi, laparaskopik ve robotik teknik kullanılarak bu ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Tedavinin başarısı açısından teknikler arasında farklılık yoktur.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Doktorlar merkezi
Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul
Tel: 0 212 234 58 55
facebook.com/opdrmuratceltik