ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Taşova, Türkiye'de her gün 7-8 kişinin zatürree hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.
Doç. Dr. Taşova, "Artan Zatürree Vakaları" konulu basın toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de her yıl 500 bin kişinin zatürreeye yakalandığını ve 2 bin 500 kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti. Zatürreenin, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu kaydeden Taşova, "Zatürreeden kurtulmanın en akılcı yöntemi aşı olmaktır. Tek bir aşı 30 YTL'dir ancak hastalığın ilerlemesi durumda maliyet 60 YTL, sadece bir antibiyotik alınması durumda 100 YTL'ye çıkmaktadır. Hastanın hastaneye yatması durumunda ise maliyet milyarı bulmaktadır. Bu nedenle 65 yaş ve üzerindeki kişiler, bakımevleri ve huzurevinde kalan kişiler, astım ve KOAH dahil olmak üzere kronik akciğerle kalp-damar sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar mutlaka zatürree aşısı yaptırmalı. Çocuk ve yetişkinlerin zatürreeden bir aşıyla korunabileceği bilincini oluşturmak gerekir" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu da, zatürree hastalığı konusunda vatandaşların bilinçli olmadığını ifade ederek, "Küçük çocuklarda, kalp, şeker, böbrek, KOAH hastalarında ve 65 yaş üzerindeki kişilerde ölüme yol açan bu hastalıktan aşıyla kurtulmak mümkün. Dünyada her yıl 10-12 milyon kişi zatürreeye yakalanıyor. Ülkemizde ise ölümlere yol açan hastalıklar arasında 5. sırada bulunuyor" dedi.
Leblebicioğlu, tek başına üşütmenin zatürreeye yol açmadığını ancak solunum yoluyla mikrobu alan kişinin hastalığa yakalandığını kaydetti.