HABER

Her hastalık grip değildir! Grip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Uzmanlar, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte üst solunum yolu hastalıklarının sık görülmeye başlanacağını belirterek, hastalıkların hepsinin grip olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu bildirdi.

Her hastalık grip değildir! Grip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Op. Dr. Osman Dursun, grip hastalığının yalnızca klinik inceleme ile konulabilecek bir teşhis olmayıp, mutlaka laboratuarda virüse yönelik incelemeler yapılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Dursun, "Toplumda yaygın olarak yapılan yanlışlardan birisi de üst solunum yolu hastalıklarının hepsinin grip olarak algılanmasıdır. Yazılı ve görsel basın aracılığı ile gerçek dışı haberler yayınlanarak, gribin öldürücü bir hastalık olduğu vurgulanıp aşı yapılması önerilmektedir. Bu büyük bir hatadır. Önerilen risk grupları dışında kalanların aşı yaptırmasının dikkate değer bir anlamı yoktur" dedi.

GRİPTE RİSK GRUPLARI

Gripte risk grupları olduğunu da belirten Op. Dr. Dursun, "65 yaşından büyük olanlar, astım ve diğer kronik solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, hemoglobinopatisi olanlar, uzun süre aspirin tedavisi alan bebek ve çocuklar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, AIDS hastaları ve bu sayılan gruplarla yakın temas içinde olanlar (özellikle bakımevi ve sağlık personeli) risk altındadır" diye konuştu.

Grip aşısı hakkında da bilgi veren Op. Dr. Dursun, "Grip aşısı bir önceki yıl salgın yapan virüsten yapılmakta olup formülü her yıl yenilenmektedir. Aşı eylül ve ekim, en geç kasım ayında yapılmaktadır. Bu aydan sonra aşı yaptırmanın pek anlamı yoktur. Aşı tek doz olarak yapılır ve benzer virüsle karşılaşmalarda yüzde 70-90 koruma sağlar. Önemli olan asıl konunun korunmak olduğu gerçeğini vurgulamaktır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler