Yumurtalık kanseri, her yüz bin kadından 7’sinde ortaya çıkması ve jinekolojik kanserler arasında en yüksek oranda hayat kaybına yol açmasıyla biliniyor. Nedenlerinin yüzde 80’i tam olarak bilinmese de, yaklaşık yüzde 10 oranında genetik özelliği olduğu biliniyor. Ancak hiç doğum yapmama, ileri yaşta doğum yapma, geç menopoza girme ve erken adet görme risk faktörleri arasında sayılıyor.
Yumurtalık kanseri, yumurtalık hücreleri malign hale gelen tümörler geliştiğinde oluşur. Bu kanser türü, semptomların algılanamaması ve tarama ile tespit edilememesi nedeniyle sessiz katil olarak bilinir. Postmenopozal kadınlarda en yaygın olmasına rağmen, giderek artan sayıda vakada kadınların 30-40 yaşlarında, belki de daha gençlerde yaygınlığı görülmektedir.
İngiltere'de yapılan araştırmalar, kanserin erken teşhisinin hayatta kalma şansınızı önemli ölçüde artırabildiğini bu nedenle düzenli check-up yapmaya dikkat etmeniz gerektiğini gözler önüne serdi.
Birçoğumuz düzenli olarak şişkinlikten muzdaripiz, ancak dışkınızı yaptıktan sonra veya yemekten birkaç saat sonra gitmeyen şişkinliğiniz varsa bu uyarı işareti olabilir.
Karın ağrıları her gün devam ediyorsa bu bir şeyin göstergesi olabilir. Karnınızda veya pelvisinizde tuvalete gittikten bir gerginlik varsa huzursuz bağırsak sendromu gibi bir şey olabilir. Ancak yine de bellirtilere dikkat etmek gerekir.
İştahtaki değişiklikler her zaman kontrol edilmeye değer. Ancak yemeğe başladığınız anda kendinizi çok doymuş hissediyorsanız işler yolunda gitmiyor diyebiliriz.
Daha fazla su içmek tuvalete koşmanıza neden olabilir, ancak belirgin bir nedenden ötürü daha sık işediğinizde, kontrol edilmeye değer. Sık tuvalete gitmek yumurtalık kanseri belirtisi değildir ancak başka
bir şeyin belirtisi olabilir.
Çok sık tuvalete gitmek gibi bel ve sırt ağrınızın da birçok nedeni olabilir. Ancak diğer belirtilerle beraber bu ağrıları yaşıyorsanız en kısa zamanda doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.
Dışkımız bize sağlığımız hakkında çok şey anlatıyor. Bir şeyin değişip değişmediğini bilmek için sizin için neyin doğal olduğunun farkında olmalısınız. Dışkı için normalde günde bir ya da iki kez gittiğiniz tuvalete aniden beş veya altı kez gidiyorsanız bu bir şeyin işareti olabilir.
Aktif olarak kilo vermeye çabalamıyorsanız ancak aniden kilo vermeye başladıysanız bu iyi bir işaret değildir. Bu semptom kanser hastalarında çok sık görülür. Örneğin aniden 10 kilo vermek oktora gitmenizin nedenlerinden biri olabilir.
Kanser araştırma merkezi 'diyet yapmıyorsanız ve bir ay içinde normal kilonuzun yüzde 5'inden fazlasını veya altı ay içinde yüzde 10'unu kaybederseniz, doktorunuz nedeni bulmak isteyecektir' diyor.
Birinci aşama yumurtalık kanseri tanısı alan hastaların yaklaşık % 93,3'ü beş yıl sonra hala hayatta ancak ikinci aşamada bu oran yüzde 67,7'ye düşüyor. Bu, üçüncü aşamada yakalananlarda yüzde 26.9, dördüncü aşamada ise yüzde 13.4 oranında düşüyor ve her ikisi de “geç” olarak sınıflandırılıyor. Hastalığın semptomları kendiniz tanımak, mümkün olan en erken zamanda doğru bir teşhis almanızı sağlamanın en
iyi yoludur.
Kanser dünyanın en önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğu için bu hastalıkla mücadele eden insanlar da bir çaresizlik ve karamsarlık içine düşebiliyorlar. Ancak bu hastalığın erken uyarı işaretlerine dikkat edip, önlem almanız oldukça önemli. Hiç şikayetiniz olmasa bile gerekli smear testini yılda en az bir kez ve düzenli olarak kan testi yaptırmanız da oldukça önemli.