YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Her şeye rağmen 'gülmeyi' başaranlar

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke'de hasadın yoğunlaşmasıyla ilçeye gelen işçiler de çadırlarını kurdu.

Her şeye rağmen 'gülmeyi' başaranlar

Mersin'in Silifke ilçesinde çilek hasadının başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen tarım işçileri yaşam şartları zor olmasına karşın yüzlerindeki tebessümle dikkat çekiyor.

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke'de hasadın yoğunlaşmasıyla ilçeye gelen işçiler de çadırlarını kurdu.

İlçeye bağlı Atayurt, Arkum, Atakent, Taşucu beldeleri ile Bahçek öy, Sökün, Kurtuluş köylerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelip çadırlarda yaşayan işçiler, gün boyu tarlada çalışıp yorulmalarına rağmen, zor koşullara gülümseyerek bakıyorlar.

Tarım işçileri, hemen yanı başlarındaki deniz ve kumun tadını çıkarmak bir yana, ilkel koşullarda adeta yaşam mücadelesi verirken, günün ilk ışıklarından güneşin batışına kadar günlük 22 lira yevmiye ile ç alışıyorlar.

İlçeye bağlı Dervişli mevkine gelen işçiler ile tarla sahipleri arasında aracılık yapan Kahramanmaraşlı Ömer Güneş, yılın sadece iki ayını memleketlerinde geçirdiklerini kaydetti.

Silifke'ye çilek sezonunun en yoğun olduğu nisan ayı sonu itibariyle gelip, sezonun sonu olan temmuz ayına kadar çalıştıklarını ifade eden Güneş, daha sonra memleketlerine döndüklerini ve iki ay aradan sonra Adana ve Mersin yöresindeki limon işinin başlamasıyla ekmek parası kazanmak için tekrar gurbete çıktıklarını anlattı.

KÜÇÜK ÇOCUKLAR YANLARINDA, OKUL ÇAĞINDAKİLER MEMLEKETTE

Okul çağında olan çocukların memleketlerinde kaldığına dikkati ç eken Güneş, "Okuma çağındaki çocuklarımızı onların geleceğine önem verdiğimiz için ya bir akrabamızın, ya da bir tanıdığımızın yanına bırakıyoruz. Okuma çağında olmayan çocuklarımız da mecbur olduğumuz bu yaşam şartında bizimle birlikte" dedi.

Zor yaşam şartlarına alıştıklarını, yapacak başka bir alternatif olmadığı için yaşamlarına böyle devam edeceklerini belirten Güneş, "Bizim hayatımızda şartlar zor. Ama yüzlerimizde tebessüm ve gülümseme eksik olmaz. Bizler tarım işçisi çocukları olarak dünyaya geldik, bizim çocuklarımız da öyle. Onarın çocukları da öyle olacak. Biz olmasak bunca tarım ürünü nasıl ekilir, nasıl hasat edilir?" diye konuştu.

Tarlalardan kaldıkları çadırlara gelir gelmez temizlik yapan, çamaşır yıkayan, yemek pişiren kadınlar da tıpkı çocuklar gibi yüzlerindeki tebessümle dikkati çekiyorlar.

Banyo yapacakları bir ortam olmayan, suyu ısıtırken ve yemeklerini pişirirken odun ateşinden yararlanan kadınlar, tarlanın yanı sıra çadır i şleriyle de uğraşarak dolayısıyla erkeklere oranla daha fazla çalıştıklarını belirtiyorlar.

YILDA BİN 500 İŞÇİ

Bu arada, Silifke Kaymakamlığı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda uygulanan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Hayat Şartlarının İyileştirme Projesi (METİP) kapsamında, çalışmalarını sürdürüyor.

Mersin İl Özel İdaresi yetkilileri ise METİP kapsamında, tarım i şçilerine çağdaş yaşam alanları sunma hazırlığını yaptıklarını, bu kapsamda, çadırların yakınına seyyar tuvaletler, prefabrike çamaşır yıkama yerleri, su ve elektrik imkanlarının sağlanacağını, buna ilişkin açılacak ihalenin de yakında gerçekleşeceğini kaydettiler.

Silifke ve çevresine Kahramanmaraş, Şanlıurfa başta olmak üzere Do ğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yılda bin 500 civarında tarım işçisi geldiğ i kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler