HABER

Her yer ceset dolu!

Bir grup bilim insanı şok eden gerçekle karşılaştı.

Her yer ceset dolu!

Bir grup bilim insanı şok eden gerçekle karşılaştı.

Mısır'da bir milyondan fazla olduğu tahmin edilen mumyalanmış insan bedenini içeren bir mezarlık ortaya çıkarıldı.


Bilim insanları Kahire'nin 96 kilometre güneyindeki Feyyum bölgesinde yapılan kazılardan 1700'den fazla mumya gün yüzüne çıkarttı.


Kazıyı yapan çalışma liderinin söylediklerine göre, yerin 23 metre altında bu mumyaların benzerinden bir milyondan fazla var.


Bu mumyalar bin beş yüz yıl önce MS I. ve VII. yüzyıllarda Mısır'ın Roma ve Bizans İmparatorlukları'nın hakimiyetinde olduğu dönemlerde gömüldüğü düşünülüyor.


Mısır'da keşfedilen birçok ünlü mumyalanmış kalıntıların aksine, bu toplu mezarlarda sıradan vatandaşlar farklı olarak kraliyet veya önemli figürler yer alıyor.


Bilim insanlarının bu kadar çok sayıda mumyayı birarada bulmalarından dolayı şaşkınlığa düştükleri bildirildi. Arkeloglar, Kral Ptolemy II. Phiadelphus'tan sonra Philadelphia olarak adlandırılan kasabanın mezarlığı olduğunu tahmin ediyor.


Araştırmacılar kazıdan 213 santimetreden daha uzun bir adamın mumyasını ortaya çıkarttı.


Kazının proje müdürü olan Brigham Young Üniversitesi'nden Profesör Kerry Mühlestein, "Biz bu mezarlığın içinde bir milyondan fazla mezarın olduğundan neredeyse eminiz. Bu mezarlık çok büyük ve katman katmandır" dedi.


Dünyanın en eski kanser vakası!

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki 4,500 yıllık iskeletin üzerinde araştırmalar yapan ekip, söz konusu kişinin kanser yüzünden hayatını kaybettiğini saptadı.


Bu buluşun insanlık tarihinin en eski kanser vakası olduğu düşünülüyor. 4.500 yaşında olduğuna inanılan insan kalıntısı üzerinde araştırmalar yapan bir grup bilim insanı, söz konusu kişinin kanserden hayatı kaybetmiş olabileceğini açıkladı.


Kanada'daki Saskatchewan görev yapan araştırmacılar, Sibirya'da bulunan iskeletin insanlık tarihinin en eski kanser vakasına ait kalıntılara sahip olduğuna inanıyor.


Konuyla ilgili ekip adına açıklama yapan Angela Lieverse, elde ettikleri bulguların bugüne kadar belgelenmiş en eski kanser vakası olduğunun altını çizdi.


Söz konusu iskelet üzerinde araştırmalar yapan George Mason Üniversitesi'nden George Mason ve Rus akademisyen Vladimir Bazaliiskii de kanserin izlerini talihsiz adamın kemiklerinde saptadı.


Araştırmada yer alan Lieverse'nin açıklamalarına göre, kanserli hücrenin neredeyse vücudun tamamına yayılması üzerine hayatını kaybeden adam 40 yaşından biraz gençti.


Bilim insanları şok oldu!

Çin'de yapılan arkeolojik bir kazıda bulunan 300 yıllık bir mumya, tabutun kapağını açar açmaz, oksijenle temas etmesi nedeniyle yaklaşık 1 saat içinde simsiyah oldu.


300 yıl boyunca korunan mumyanın Qing Hanedanlığı (M.S 1644-M.S 1912) döneminde yaşamış olabileceği belirtildi.


Arkeologlar, erkek mumyanın kıyafetlerinin de bu Hanedanlık döneminden izler taşıdığını belirtti.


Aynı bölgede bulunan 2 diğer iskelet de inceleniyor.


Londra Üniversitesi öğretim görevlilerinden Çin Sanatları ve Arkeoloji uzmanı Dr Lukas Nickes, "Tabutu ilk açtığımızda mumyanın yüzü bembeyazdı.


Hiç bozulmamış gibiydi.


Ancak bir süre sonra yüzü simsiyah oldu ve vücudundan çürük kokuları gelmeye başladı.


Aslında Çinliler eski Mısır'daki gibi ölülerini asla mumyalamazdı.


Bu kişinin cesedinin neden çürümediğini inceleyeceğiz.


Cesedi korumak için ona özel bir uygulama yapıp yapmadıklarını bilmiyoruz


Çünkü yakınlarda bulunan iki ayrı cesede ait ancak kemik kalıntılarına rastladık" dedi.


Cesedin, mangal kömürü ile doldurulan tabutun sıkı sıkıya kapatılmasından ötürü içeriye bakteri girmediği ve bu mumyalanmış hale geldiği düşünülüyor.
















En Çok Aranan Haberler