HABER

Her yıl 10 bin kişi trafik kazasında ölüyor

ADANA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hastanelerde ölenlerle birlikte Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen 'Trafik' konulu panelin açılışı öncesinde söz alan ATO Başkanı Sinan Aygün, her yıl dünyada 1 milyon 200 bin civarında insanın trafik kazalarında hayatını yitirdiğini, ölüm nedenleri arasında trafik kazalarının 9. sırada bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de bu sıralamanın daha da yukarıda olduğunu belirten Aygün, trafik sorununu, Türkiye'nin kaynaklarını tüketen en önemli sorunlar arasında gördüklerini kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa'da kaza şampiyonu olduğunu söyleyen Aygün, azalarda her yıl yaklaşık 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Türkiye aslında her yıl Kurtuluş Savaşı veriyor. Ama toprak kazanmıyoruz. Kaynakları tüketiyoruz. Marmara Depremi'nde de binlerce insanımızı kaybettik. Bu yönüyle de Türkiye'de her yıl bir Marmara Depremi meydana geliyor. Bu insani yanı. Ekonomik tarafında ise Türkiye İMF'ye 20 milyar dolar borçlu. Trafik kazaları nedeniyle her yıl 10 milyar dolar ekonomik kayıp meydana geliyor. Trafik kazalarını yüzde 50 azaltsak 3 yılda İMF borçları biter" dedi.

"ATATÜRK'ÜN KEMİKLERİ SIZLIYOR" ATO Başkanı Sinan Aygün, İzmir'de gerçekleştirilen İktisat Kongresi'ni eleştirdi. İlk İktisat Kongresi'nin yine İzmir'de Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Aygün, "Bugün yapılan kongrede ABD, İMF ve Dünya Bankası var ama bir tek biz yokuz. Orada esnaf yok, çiftçi yok, biz yokuz. Yapılan bu kongre ile Atatürk'ün kemikleri sızlıyordur. Adana'da ülkenin menfaatleri konuşulduğu için İzmir'deki İktisat Kongresi yerine buraya geldim" dedi.

Aygün, daha önce basın mensuplarının bir sorusu üzerine yaptığı açıklamada da, ekonomik göstergelerin iyiye gittiği yönündeki değerlendirmelere tam olarak katılmadığını vurguladı. Aygün, esnafın hala mal satamamanın sıkıntısı içinde olduğunu kaydetti.
Aygün'ün açıklamalarının ardından geçilen panelde söz alan İl Emniyet Müdürü Mehmet Cebe, yoğun iç göç nedeniyle hızla artan nüfusa paralel olarak altyapı hizmetlerinin aynı şekilde iyileştirilemediğine dikkat çekti. 1995 yılında Adana'da trafiğe çıkan araç sayısının 200 bin olmasına karşın geçen yıl bu rakam 285 bine ulaştığını ve karayollarının standartlarının arzu edilen yerde olmadığını vurgulayan Cebe, sürücü ve yayalara bağlı hataların da trafik kazalarını artıran önemli unsurlardan olduğunu ifade etti.
2003 yılında 2 milyon 340 bin araç denetlendiğini ve toplam 9.5 trilyon lira para cezası uygulandığını belirten Cebe, aynı süre içinde 4 bin 500 aracın ise trafikten men edildiğini kaydetti.

2004 Trafik Yılı için düzenlenen panelin açılışına Vali Kemal Önal, Büyükşehir Başkanı Aytaç Durak ve diğer protokol üyeleri de katıldı.

En Çok Aranan Haberler