ANKARA (İHA) - Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, Türkiye'de sigara içme oranının erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 18, genç erkeklerde yüzde 11, genç kızlarda yüzde 4 ve sağlık çalışanlarında ise yüzde 42 olduğunu belirterek, "Türkiye'de her yıl 15 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaydediyor" dedi.
Türk Akciğer Kanseri Derneği'nin Kıbrıs'ta düzenlediği, 'Akciğer Kanseri Tedavisinde Yenilikler ve Destek Tedavileri Sempozyumu'nda akciğer kanserinin ülkemizdeki boyutlarına dikkat çekildi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Akciğer Kanseri Derneği ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, günümüzde kanserin ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu belirtti. Teknoloji ve tıptaki tüm gelişmelere rağmen 1974-2001 yılları arasındaki verilere bakıldığında akciğer kanserinden ölüm oranında bir azalma olmadığını söyleyen Akyol, "Türkiye'deki kanser ölümlerine baktığımızda akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40'la birinci, kadınlarda ise yüzde 8 ile dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konmakta ve yaklaşık 15 bin kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybetmektedir" diye konuştu.
Akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara alışkanlığı olduğunun altını çizen Akyol, "Ülkemizdeki son istatistiklere bakıldığında sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 18, genel olarak ise yüzde 31'dir. Erişkin olmayan, diğer bir deyişle çocuk ve genç bireylerimizdeki erkeklerdeki yüzde 11, kızlardaki yüzde 4 ve sağlık çalışanlarındaki yüzde 42 sigara içme oranları dikkat çekicidir. Bu durum ele alınması ve çözülmesi gereken en öncelikli konudur, zira akciğer kanserine yakalanma nedenin sebebi yüzde 85-90 oranında sigaradır" ifadelerini kullandı.
Gemi, metalürji, maden, boya ve kimya sanayilerinde mesleki olarak maruz kalınan asbest, radon, aromatik hidrokarbonlar, krom ve nikel gibi bazı kanserojen maddelerin de akciğer kanserine yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Fadıl Akyol, önemli uyarılarda bulundu.
Gelişmiş ülkelerin kalite güvenirliliği, çevre ve toplum bilinci ile bu sanayi kollarında çok sıkı önlemler aldıklarını ve hatta bu sanayilerdeki yatırımlarını giderek gelişmekte olan ülkelere kaydırdıklarına değinen Akyol, sözlerine şöyle devam etti:
"Karadeniz sahilindeki variller, söküm için yurdumuza getirilen asbestli gemiler ve İskenderun Körfezi'nde radyoaktif külüyle batan gemi hatırlandığında devletimizin ve bir fert olarak bizlerin ne kadar dikkatli olmamız gerektiği bir defa daha ortaya çıkmakta ve çok büyük önem taşımaktadır. Öldürücülüğünün yanı sıra tanı ve tedavisi oldukça zor ve çok pahalı olan, bu nedenle de belki de önümüzdeki yıllarda dünyadaki devletlerin ve sigorta şirketlerinin tedavi ödemesi yapmada çok zorlanacağı akciğer kanseri, sigara içilmemesi gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle yüzde 85-90 oranlarında engellenebilir. Bu konuda devlete ve biz bireylere büyük görevler düşmektedir."