HABER

Her yıl 40 bin kişi vereme yakalanıyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 40 bin kişinin vereme yakalandığı belirtildi.

Her yıl 40 bin kişi vereme yakalanıyor

24 Mart Verem Savaş Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Denizli İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Ongan, dünyada her yıl 8 milyon kişinin vereme yakalandığını ve bu hastalığın yüzde 95 oranında gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'de her yıl yaklaşık 40 bin kişinin vereme yakalandığının tahmin edildiğini, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de verem kontrolünde en büyük sorunun bulaşıcı nitelikteki hastaların yeterince teşhis edilememesi olduğunu belirten Ongan, "Teşhis edilenler de etkin şekilde tedavi olmamaktadır. Tedavi edilmeyen her veremli hasta 2 yıl içinde 25 sağlam kişiyi enfekte etmektedir" dedi.

Verem mikrobunun kaynağının, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalar olduğunu belirten Dr. Mehmet Ongan, "Öksürmek, hapşırmak ve konuşmakla mikroplar çevreye saçılır. Verem mikrobunun bulaşması için genellikle verem hastası bir kişi ile uzun süre birlikte yaşamak gerekir. Verem mikrobu en çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşır. Çatal, kaşık, tabak, bardak ve giysi gibi nesnelerle bulaşma olmaz" diye konuştu.

Veremin, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabileceğini ve organlara zarar verdiğini belirten Ongan, "Verem, tedavisiz bırakılır yada kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedaviye başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileşir, iyileşme kalıcıdır" şeklinde konuştu. Veremin en önemli belirtilerinin gece terlemesi, ateş ve inatçı öksürük olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Ongan, bu belirtileri olan ve özellikle 3 haftadan daha fazla öksürüğü olan hastaların en yakın verem savaş dispanserine veya sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler