Okan Üniversitesi Hastanesi organizasyonluğunda yurt dışından birçok doktorun katılımıyla “böbrek nakli” sempozyumu düzenlendi. Okan Üniversitesi Hastanesinde gerçekleşen sempozyumda, hem erişkin hem de pediyatrik yaş grubunda organ yetmezliğine neden olan sebeplerin, Türkiye’deki ve dünyadaki durumu ve tedavi seçenekleri tartışıldı. Uluslararası İlişkiler Departmanı organizasyonluğunda gerçekleşen sempozyuma Kosova, Makedonya, Bosna, Sırbistan ve Arnavutluk’ tan 13 ürolog ve 10 nefrolog katıldı.
“ORGAN NAKLİ YETERSİZLİĞİNDE RAKAMLAR CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI”
Sempozyumda yaptığı sunumda böbrek nakli ile ilgili rakamların ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Alp Gürkan “Her yıl diyalize giren hasta sayısına yaklaşık 5bin hasta daha ilave oluyor. Ancak bu korkutucu artışa rağmen yılda sadece 3 bin hasta nakil olma şansına sahip oluyor ”dedi.
Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle Türkiye’de her yıl 5 bin civarında hasta hayatını kaybediyor. Prof. Dr. Alp Gürkan, kadavradan gerçekleşen organ naklinin çok daha yüksek rakamlara ulaşması gerektiğini belirtiyor: “Gerçekleşen nakil ameliyatlarının %80’inin canlı,%20’sinin ise beyin ölümü sonrası bağışlanan organlardan yapılıyor. Son rakamlara göre kadavra bekleme listesine 22bin hasta kayıt yaptırmış. Bu kayıtların çok daha yüksek rakamlarda olması beklenirken, naklin az olmasından dolayı hastalar umutsuzluktan nakil listesine bile kayıt yaptırmıyor”
Prof. Dr. Alp Gürkan’ın konuşmasının ardından, Okan Sağlık Grubunun, böbrek nakli konusunda gerçekleştirdiği çalışmaların paylaşıldığı sempozyumda, Dr. Gürsel Yıldız “Böbrek Nakli Hastaların Kabulü ve Takibi”, Dr. Ayşe Öner “Pediatrik Nefroloji” , Dr. İbrahim Çevik “Üroloji” , Dilek Okutur “Böbrek Naklinde Yasal Süreçler” konularında sunum gerçekleştirdi.
Sempozyum sonunda Okan Üniversitesi Hastanesi tüm servisleri ziyaret edilerek ve tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.