HABER

Her yıl bin 750 dönüm ladin ormanı yok oluyor

ORDU (İHA) - Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, ormanların bilinçsiz bir şekilde tahrip ve yok edildiği belirtildi.

TEMA Vakfı tarafından hazırlanan ve siyasi partilere de gönderilen rapora göre, Türkiye'de ormanların içinde ve bitişiğinde 18 bin köyde 8 milyon 200 bin insanın yaşadığı ve bunların "orman köylüsü" sınıfına girdiği kaydedildi. Türkiye'de orman sayılan alanlardaki nüfus yoğunluğunun bir hektarda 0.4 kişi olmasına rağmen, Doğu Karadeniz'de bu rakamın 0.45 kişi olduğu belirtilen raporda, bu yoğunluğun suç oranını artırdığına dikkat çekildi.
Raporda bu konuda şu görüşlere yer verildi:

"Bölgedeki ormanlarda saptanıp da soruşturmalara tutulabildiği kadarıyla her yıl ortalama 2 bin 500 ağaç kesme, bin 300 ormanı tarlaya dönüştürme, 500 orman içine yerleşme suçunun işlendiği belirlenmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki orman köylerinde her yıl yaklaşık 3.2 milyon ster odun yakacak olarak tüketilirken, bölgedeki üç Orman Müdürlüğü'nün toplam yakacak odun üretimi 1 milyon ster dolayındadır. Belirlemelere göre Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki orman köyü sayılan yerleşmelerde gizli, yani yasadışı yollarla her yıl ortalama olarak 159.2 bin metreküp, başka bir söyleyişle 93 bin ton odun tüketilmektedir. Bu miktar Meryemana yöresinin orta derecede verimli saf ladin ağacı ormanlarında, her yıl yaklaşık 90 bin ağacın kesilmesi ya da bin 750 dönüm ladin ormanının yok edilmesi anlamına gelmektedir. Bilindiği gibi ormanların içinde ve bitişiğinde yerleşik köylüler yakacak odun ihtiyacını yine ormandan karşılamakta, bölgede yaklaşık bir milyon küçükbaş ve 500 bin büyükbaş hayvanın yaylalarda ve ormanlarda tümüyle rastgele bir düzen içinde beslendiği de gözönünde bulundurulmalıdır."

ORMAN ALANLARI AZALIYOR Resmi kaynaklardan orman alanının arttığı söylenmesine rağmen, aksi görüş belirtilen TEMA raporunda, bu konuda şöyle denildi:
"Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1970-1997 döneminde, Türkiye'de orman alanları 530 bin hektar; hektardaki odun varlığı da 9.6 metreküp artmış, verimsiz sayılan orman alanı genişliği de 1.7 milyon hektar azalmıştır. Ne var ki, 530 bin hektarlık alanın genişlemesinin kaynakları kesin bilgilerle açıklanamamaktadır. Türkiye'de orman sayılan alanlar, 1950-1997 döneminde 1.2 milyon hektar azalmıştır."
Raporun sonuç bölümünde bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için neler yapılması gerektiği konusunda çözüm çareleri ortaya atıldı. Bu konuda şu görüşler savunuldu:

"Türkiye'de orman sayılan ve sayılacak alanların mülkiyet sınırları belirlenmeli; devlet mülkiyeti ve gözetimi temel ilke olmalı, bu ilke anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Türkiye'de devlet ormanı sayılan alanlar, kamusal ormancılık örgütlenmesiyle yönetilmelidir. Yürürlükteki devlet orman işletmeciliği düzeni güçlendirilmeli ve daha verimli demokratik ve ekonomik bir yapıya kavuşturulmalıdır."

En Çok Aranan Haberler