ADANA - (AA) Tıbbi zorunluluk olmamasına rağmen sezaryenle yapılan doğumların yüzde 41'e ulaştığı, artışta, özel hastanelerin teşvikinin yanı sıra, kadınların isteklerinin de etkili olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, Türkiye'de yılda yaklaşık 1,5 milyon doğum gerçekleştiğini bunun yüzde 41'inin ise sezaryenle yapıldığını söyledi.
Bilindiğinin aksine sezaryenle doğumda anne ve bebek ölüm riskinin daha yüksek olduğunu belirten Kadayıfçı, her sezaryenle doğum sonrası ölüm riskinin de iki kat arttığını söyledi.
Türkiye'de doğumdan önce ve hemen sonraki dönemlerde ölüm oranının binde 20 civarında olduğunu vurgulayan Kadayıfçı, "İkinci kez sezaryenle yapılan doğumlarda bu oran binde 40'a çıkıyor, yani 30 bine yakın çocuk ölüyor" dedi.
Sağlık Bakanlığının, sezaryeni desteklemediğini ve kontrol altına almak için projeler geliştirdiğini vurgulayan Kadayıfçı, bilinçsiz yapılan sezaryenler nedeniyle milli ekonominin de kayıp yaşadığını söyledi.
Normal doğumların kadınlara hiç bir zararının bulunmadığını belirten Kadayıfçı, normal doğum yapan anne ile çocuk arasındaki sevgi bağının ise daha da güçlü olduğunu söyledi.