HABER

'Herbisit' tehlikesi

ORDU (İHA) - Ordu Sağlık Müdürü Dr. Halis Türkyılmaz, halk arasında 'bitki-ot öldürücü' olarak bilinen 'Herbisit' adlı tarımsal ilacın kullanımının son yıllarda arttığını belirterek, "Bu ilaç su kaynaklarına ve taşıma yollarına sızarak insana bulaşıyor. Yıllar sonra ise sinir sistemi hastalıklarını ortaya çıkarıyor" dedi.

Son yıllarda kırsal kesimde tarımsal ilaç kullanımının arttığını, en çok kullanılan ilacın ise halk arasında 'bitki-ot öldürücü' olarak bilinen 'Herbisit' olduğunu adlı sulu ilaç olduğunu belirten Sağlık Müdürü Türkyılmaz, bu ilacın önce toprağa, sonra yeraltı sularına ulaştığını, oradan da meyve, sebze ve bitkilere geçtiğini, bu sebze, meyve ve bitkilerden kullanan insanların da metabolizmasının bozulduğunu kaydetti. Türkyılmaz, "Tarımsal alanlara, orman veya bahçelere uygulanan bu ilaç havaya, su ve toprağa, oradan da bu ortamlardan faydalanan canlılara geçmektedir. Bu geçiş ilaç formulasyonu, arazi eğimi, bitki örtüsü, toprak tipi ve yağış miktarına bağlıdır. Bu ilaçlar insanlarda ani zehirlenmelere meydan vermektedir. Zehirlenme belirtileri ise bilinç bozukluğu, yüksek ateş, kusma, kanda enzim yüksekliği ve şok tablolara kadar ilerleyen ve ölümle sonuçlanan tarzda sonuçlar doğurur" diye konuştu.

Bu zehirlenmelerin diğer zehirlenmelere benzemediğini, ilaçların etkisinin yıllar sonra ortaya çıktığına da dikkat çeken Türkyılmaz, "Bu tür zehirlenmeler yavaş seyreder. Uzun yıllar sonra sinir sistemi hastalıkları ve karaciğer hasarına sebep olmaktadır. Bu ilaçlar insanların gıda zincirine olumsuz etki yapar" uyarısında bulundu.
Türkyılmaz, bir süre önce merkez ilçeye bağlı Cumhuriyet Köyü İlköğretim Okulu'nda 102 öğrencinin zehirlenmesiyle ilgili yapılan araştırmalarda, bu tür tarım ilacının okulun içme suyuna karıştığını belirlediklerini kaydetti.

'HERBİSİT' KULLANIMI ARTIYOR
Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, kırsal kesimde yoğun olarak kullanılan tarım ilacı 'Herbisit'in tüketiminin her geçen yıl arttığı ortaya çıktı. 1994 yılında bin 700, 1995 yılında 2 bin 170, 1996 yılında 3 bin 500, 2000 yılında 6 bin ton tüketilen 'Herbisit' adlı bitki ve ot öldürücü ilacın 2005 yılında yaklaşık 25 bin ton tüketildiği belirlendi. Yine 2005 yılında il genelinde yaklaşık 140 bin ton sulu, 417 bin ton toz ilaç tüketildiği kaydedildi.

Öte yandan Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Bölümü Öğretim Üyeleri uzman Celattin Özdemir ve Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dursun'un hazırladığı raporda, Ordu'da bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımı sonucu toprağın kimyasının bozulduğu bildirildi. Toprağın veriminin artırılması amacıyla kullanılan gübrelerin genellikle bilinçsizce atıldığı, bu durumun toprağı kirlettiği gibi bitki türlerinin de yok olma sürecine girdiğine yer verilen raporda özetle şöyle denildi:

"Ekilebilir arazi miktarının aynı kalmasına ya da azalmasına rağmen, il genelinde kullanılan gübre ve tarım ilacı miktarlarının yıllara göre sürekli artması, bölge çiftçisinin gübre ve tarım ilaçlarını bilinçsiz kullandığını göstermektedir. Çoğu zaman gerekli dozun üzerinde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının ekolojik zararlarının minimize edilmesi için, toprağın ve bertaraf edilmesi istenen haşerelerin iyi tanınması gerekmektedir. Bunun için ziraat mühendisleri ve biyologların bu durumu çiftçiye anlatması gerekmektedir. Çok hassas ve endemik türler açısından zengin bir yapıya sahip olan Ordu'da yerel yönetimler, bünyelerinde bulunan uzman kişilerle çiftçi arasında gerekli entegrasyonu kurmalıdır."

En Çok Aranan Haberler