Kimliğinin deşifre olmasını istemeyen Efe, gizli tanık odasında konuşmayacağını, salon boşaltılırsa ifade vereceğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, izleyicileri ve basını salondan çıkardı.
Vatan Gazetesi'nin haberine göre, ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ olarak adlandırılan ve darbe girişimi olduğu iddia edilen belgeye ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 18’inci duruşmasına gizli tanık ‘Efe’ damga vurdu. Duruşmaya tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek ile Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk katıldı. Tutuksuz sanıklar Ufuk Akkaya, İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz ile kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan ise gelmedi.
‘Huzurunuzda konuşacağım’
Duruşma salonunun arka bölümündeki tanık odasından konuşan gizli tanık ‘Efe’, ifade vermeden önce mahkeme heyetinden bir talebi olduğunu belirtti. Duruşma salonunun boşaltılarak mahkeme heyetinin huzurunda ifade vermek istediğini söyleyen Efe, kimliğinin de deşifre olmamasını istedi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ise Efe’ye avukatların huzurunda da ifade verip veremeyeceğini sordu. Tanık Efe de kimliğinin deşifre olmaması halinde avukatlar huzurunda da ifade verebileceğini belirtti. Görüşü sorulan savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, “Tanığın kimliğinin deşifre olma ihtimali vardır. Takdir mahkemenindir” dedi. Mahkeme heyeti bir ara vererek talebi değerlendirdi ve tanık koruma kararı gereğince, izleyicilerin ve basın mensuplarının salondan çıkarılmasına karar verdi. Başkan Köksal Şengün, gizli tanığın, mahkemeye sunduğu dilekçede, kendisinin ad, soy ad ve diğer kimlik bilgilerinin kullanılmasını istemediğini belirtti.
Sanıklar salonda kaldı
Dilekçeyi okuyan Şengün, gizli tanığa ait bilgilerin basında da yer almasını istemediğini kaydettiğini söyledi. İzleyiciler ve basın mensuplarının dışarı çıkarılmasının ardından gizli tanık “Efe”nin, önce savcılıktaki ifadesi okundu. Savcılık ifadelerini kabul eden “Efe“ye önce Cumhuriyet savcıları ardından diğer sanıklar sorular yöneltti. Avukatların gizli tanığa soru yöneltmesi sırasında Cumhuriyet savcısının bazı sorulara itiraz etmesi üzerine tartışma çıktığı ve mahkeme heyetinin duruşmaya 15 dakika ara verdiği öğrenildi. Gizli tanık Efe ifade vermeye bugün de devam edecek.
‘Madem beni gördün, o gün ne giyiyordum?’
Mahkemede daha önceki ifadelerini tekrar eden Efe, “İlhan Cihaner’i 2009 yılında orduevinde sabah kahvaltıda Albay Dursun Çiçek ve rütbeli birkaç subayla gördüm” dedi. Bu sırada söz alan Dursun Çiçek ile Gizli Tanık Efe arasında ilginç bir konuşma yaşandı. Gizli tanık Efe’nin Dursun Çiçek’i ordu evinde gördüğünü söylemesi üzerine Efe’ye soru yönelten Çiçek, “Ne giyiyordum” diye sorunca ilginç bir tartışma başladı...
D.Ç: Beni orduevinde gördüğünü söylüyorsun. Peki ben o gün ne giyiyordum?
EFE: Üzerinde yeşil resmi bir üniforma vardı.
D.Ç: Denizciler yeşil üniforma giymez.
EFE: Pardon karıştırdım, beyaz bir üniforma vardı.
D.Ç: Ocak ayında beyaz üniforma mı giyiyordum?
EFE: Tam olarak hatırlamıyorum. Başka bir renk olabilir.
D.Ç: Her şeyi hatırlıyorsun. Kimler olduğunu ve ne konuştuğumuzu bile hatırlıyorsun. Ne renk kıyafet giydiğimi mi hatırlamıyorsun?
Erzincan’ın en önemli tanığı
Erzincan’da İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın uygulamaya koyulduğu gerekçesiyle soruşturma başlatan Erzurum Savcısı Osman Şanal’ın iddiaları 12 gizli tanığa dayanıyordu. Bu iddialar arasında en önemlileri ise ‘Gizli Tanık Efe’nin iddialarıydı. 3 Aralık 2009 tarihinde ifade veren Efe, “Başsavcıyı 2009 yerel seçimlerinden 15-20 gün önce (veya seçimlerden 15 gün sonra) orduevinde sabah kahvaltıda Albay Dursun Çiçek ve rütbeli birkaç subayla gördüm” diyordu. Gizli tanık Cihaner’in kendisine “Tarikatların kökükünü kazıyacağını, 22 kişiyi gözaltına alacağını bunun için nöbetçi hakimi ayarladığını söylediğini” de iddia etmişti. Cihaner’in İsmailağa cemaatine yönelik operasyon yapılmadan önce kendilerini arayarak ilçede bu ve benzeri cemaatlerle ilgili çalışma yapılmasını istediğini kaydeden gizli tanık, soruşturma kapsamında kendisine gösterilen 4 nolu fotoğraftaki kişinin orduevinde Cihaner ile kahvaltı yapan kurmay Albay Dursun Çicek olduğunu öne sürmüştü. Ancak 4 nolu fotoğraftaki kişinin başka bir Dursun Çiçek olduğu belirlenmişti.