VAN (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hükümet olarak eğitim alanındaki parolalarının 'herkese, her yerde ve her zaman eğitim' olduğunu belirterek, "Türkiye'de diplomalı eğitim konusunda pek fazla bir sıkıntımız yok. Esas üzerine eğilmesi ve daha fazla önem verilmesi gereken eğitim dalı, sertifikalı eğitimdir" dedi.
Bazı açılış ve incelemelerde bulunmak üzere eşi Şahsenem Çelik ile birlikte Ankara-Van seferini yapan Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçak ile seçim bölgesine gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Özdemir Çakacak, eşi Kevser Çakacak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer ve kalabalık bir partili grup tarafından karşılandı. Havaalanında düzenlenen karşılama töreninde polis tören mangasını selamlayan Bakan Çelik, daha sonra Halk Eğitim Merkezi ve Türkiye İş Kurumu (İş Kur) müdürlüklerinin Özyurt köyünde ortaklaşa açtıkları dikiş-nakış ve el işi kursunu tamamlayan bayanların sertifikalarını vermek üzere köye hareket etti. Sertifika töreni öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, hükümet olarak eğitim alanındaki parolalarının 'herkese, her yerde ve her zaman eğitim' olduğunu belirtti. Türkiye'de diplomalı eğitim konusunda pek fazla bir sıkıntı olmadığını da dile getiren Bakan Çelik, esas eğilmesi ve daha fazla önem verilmesi gereken eğitim dalının sertifikalı eğitim olduğunu vurguladı. Bakan Çelik, "Yani ev hanımı eğitimli bir ev hanımı olsun, gelinlik çağındaki kızlarımız eğitimli gelinlikli kızlarımız olsunlar. Meslek erbabı ve çiftçilerimiz eğitimli olsunlar. İşini kuran insanlar o işin erbabı olsunlar.
Bundan dolayıdır ki Milli Eğitim Bakanlığı sadece eğitim çağındaki çocukların eğitiminden sorumlu bir bakanlık değildir. 7'den 70'e kadar bütün vatandaşlarımızın eğitiminden sorumlu olan bir bakanlıktır" dedi.
Önümüzdeki dönem hükümetin üzerinde en fazla duracağı alanlardan birinin yaygın eğitim olacağını belirten Bakan Çelik, meslek edindirme kurslarına çok önem vereceklerini ve diploma veren mesleki eğitimin yanında sertifika veren eğitimi de bütün Türkiye'de yaygınlaştıracaklarını söyledi. Şair Mahmut Makalı'ın 'Orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüz, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür' dizelerini hatırlatan Bakan Çelik, artık bu felsefenin değişmesi gerektiğini ifade etti. Çelik, insanın gidemediği yerin kendisine ait olmadığını belirterek, "Biz bu töreni şehirde herhangi bir kurs veya bir okulda da yapabilirdik. Bu töreni Van'ın küçük bir köyünde yapmamız aslında önemlidir ve bundan herkesin çıkarması gereken dersler vardır. Biz köyümüzün ve köylümüzün ayağına gitmek zorundayız. Ben bakan olarak gitmek zorundayım. Milletvekili arkadaşım gitmek zorunda, valimiz gitmek zorundadır. Bütün yetkililer artık oturdukları koltuklarda afra tafra ve genelgelerle halkı idare etme lüksüne sahip değildirler. Biz vatandaşımızın ayağına hizmeti götüreceğiz" diye konuştu. 7'den 70'e kadar herkesin eğitimli toplum olmak zorunda olduğunu da ifade eden Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bakın diplomalı bir toplum demiyorum. Ben kaptı kaçtı olayını sadece adam kaçırma olarak düşünmüyorum. Bir çok yolsuzluğun, sahtekarlığın içinde çift diploması olan insanlar var. Biz diplomalıdan bahsetmiyoruz. Eğitimi hayatına sindirmiş, aldığı eğitimi bir yaşama tarzına dönüştürmüş ve davranış modu haline getirmiş bir toplumdan ve insanlardan söz ediyorum. Yani ilmi ile amel eden bir toplumdan bahsediyoruz. Merkebin de sırtına bir yük kitap yükleseniz, o onları taşımış olur. Ama o kitapların ona hiç bir faydası olmaz. Dolayısıyla öğrendiği bilgiyi, bilimi, hayatına mal eden, insan ilişkilerinde bunu ortaya koyabilen, birbirlerine karşı nezaketli, farklılıklara tahammülü olan bir toplam oluşturmak için 7'den 70'e kadar herkesin eğitimli olması lazım. Eğitimi özümsemesi lazım."
Bakan Çelik, konuşmasının ardandan kursu başarı ile tamamlayan genç kızlara sertifikalarını dağıtıp, köy okulundaki serginin açılışını yaptı. Eşi Şahsenem Çelik ile birlikte sergiyi gezen Bakan Çelik, öğrenciler tarafından hediye edilen paketi alırken, kursun ihtiyacında kullanmak üzere 500 YTL verdi. Bakan Çelik, okulun önünde toplanan köylü kadınlarla hatıra fotoğrafını çektirdikten sonra bölgeden ayrıldı.