ANKARA (İHA) - Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD), 2813 Sayılı Telsiz Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa hakkında kamuyu bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Bu kapsamdaki toplantılardan birini de bugün Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliği ile ATO Konferans Salonu'nda gerçekleştiren MOBİSAD, özellikle cep telefonu hırsızlığı ve kaçakçılığının önlenmesi ile ilgili yasanın önemine dikkat çekti.
Toplantıda bir konuşma yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, kapkaç olaylarının artışı ve bu olayların cinayetlere kadar varması sonucu çıkarılan söz konusu yasanın gecikmiş bir yasa olduğunu belirterek, "Ama zararın neresinden dönülse kardır" diye konuştu. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte kayıt dışı telefonların işlem görmeyeceğini ifade eden Aygün, bu durumun faturalı alışveriş yapan işletmeler için haksız rekabet yarattığını söyledi. Aygün, "Türkiye'deki 36 milyon telefonun 12 milyonu kayıt dışı" dedi. Kaçak oranlarının yüksek olmasında vergi oranlarının yüksek olmasının da büyük rolü olduğunu ifade eden Aygün, bu konunun akaryakıt konusunda da yaşandığını söyledi. Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi petrolü 60 dolara aldığını belirten Aygün, ancak vergi oranları yüzünden Türkiye'nin dünyada benzini en pahalı kullanan ülke konumuna geldiğini kaydetti. Vergi oranlarının akaryakıtta kayıp - kaçak oranını da artırdığını kaydeden Aygün, TBMM Kaçak Akaryakıt Komisyonu Raporu'nun Türkiye'ye 11 katrilyonluk kaçak akaryakıt girdiğini ortaya koyduğunu hatırlattı. Aygün, "Bu 360 bin tanker yapıyor. Kimse bu kadar tankeri görmüyorsa, telefon daha rahat girer" dedi.
Türkiye'de suç işleyenlerin cezalandırılmadığı sürece kaçağın da azaltılamayacağının altını çizen Aygün, söz konusu Komisyonun kaçakçılık yapanların isimlerini açıklaması ve savcılığa bildirmesi gerektiğini söyledi. Aygün, ABD'de en büyük suçun vergi kaçırma olduğunu, Türkiye'de de vergilerin düşürülmesi gerektiğini belirterek, verginin tabana yayılması çağrısında bulundu. Telefondaki verginin de yüzde 40 civarında olduğunu belirten Aygün, bunların çoğunun da valiz ticareti ile Türkiye'ye girdiğini kaydetti. Valizlerin değerinin 5 dolar, içindeki kaçak malzemelerin ise 10 bin dolar olduğunu belirten Aygün, bu valizlerin içinde tıbbı cihazlar ve cep telefonlarının olduğunu söyledi. Hükümetin bu konuya duyarlılık göstererek bu yasayı çıkarmasını çok olumlu bir gelişme olduğunu de belirten Aygün, "Birçok bürokrat, milletvekili hatta bakanın da elinde kaçak telefon olduğunu düşünüyorum" dedi. Ancak bunların daha çok hediye olarak geldiğini de belirten Aygün, kendisine de daha önce kaçak bir cep telefonu hediye edildiğini söyledi.
MOBİSAD Genel Başkanı Murat Dursun ise, siyasi otorite ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile kaçak telefon konusunda önlem alınabileceğini belirterek, düşük fatura ile yapılan kayıtlı kaçakçılıkta önemli bir artış olduğunu kaydetti. Özellikle Küçük ve Orta ölçekli İşletmeleri'nin (KOBİ) yaşanan ekonomik süreçte birçok zorluk yaşadığını ifade eden Dursun, başta ticaret odaları olmak üzere ilgili kurumların KOBİ'lerin bu sürece uyum sağlamaları için gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Özellikle zincir mağazaların küçük işletmeleri yok etmeye çalıştıklarını öne süren Dursun, büyük bir ticaret hacmine sahip sektörün, ticaret odalarında temsil edilmesini istediklerini dile getirdi.