HABER

"Herşey dahil"e standart önerisi

İSTANBUL (İHA) - Holiday Park Resort Hotel Genel Müdürü İzzettin Yurtsever, turizm sektöründe zaman zaman tartışmalara yol açan 'her şey dahil sistemi'nin artık standartlaştırılması gerektiğini savunarak, "Standartlar tutarlı, gerçekçi, başarılabilir olmalıdır. Aksi halde ciddiye alınmaz. Personelin, standartların oluşturulmasına katılımı sağlanmalı ve standartların başarılması için motive edilmesi gereklidir" dedi.

Yurtsever, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm sektöründe eksikliği hissedilen 'her şey dahil sistemi' konusundaki standardın ortaya çıkarılması için tek yetkili olan Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) görev düştüğünü belirterek, "TSE tarafından her şey dahil standardı hazırlatılmalıdır. Her şey dahil konsepti standart için otelci, acenteci, tur operatörü, rehber, turist, çarşı esnafı, esnaf ve ticaret odaları, sanayi odaları, turizm akademisyenleri, ilgili bakanlıklar, tüketiciyi temsil eden sivil örgütler, yerli ve yabancı kalite standart kurumlarından oluşan bir komisyon kurulmalı ve bunların katkıları sağlanmalıdır" diye konuştu.

'KATILIM VE MOTİVASYON ŞART' Standartların, sektörel gelişmelere istinaden daima iyileştirilebilmesi ve revize edilebilmesi gerektiğini vurgulayan Yurtsever, "Standartlar tutarlı, gerçekçi, başarılabilir olmalıdır. Aksi halde ciddiye alınmaz. Personelin, standartların oluşturulmasına katılımı sağlanmalı ve standartların başarılması için personelin motive edilmesi gereklidir. Örneğin TSE, 1990 yıllarında birilerinin isteği doğrultusunda kuyumcu ve diğer çarşı esnafı için standartlar geliştirmiştir. Ama bugün kimsenin bu standarttan haberi bile yoktur" dedi.

Holiday Park Resort Hotel Genel Müdürü İzzettin Yurtsever, TSE'nin hazırlatacağı standardı yeterli bulmayan otelci veya tur operatörleri olabileceğine dikkat çekerek, "Günümüzde otelciler, ISO 9000'i TSE'den ziyade, Avrupa'daki tüketiciler tarafından tanınmış, daha deneyim ve geniş organizasyona sahip TÜV, GS, DIN gibi kalite standart kurumlarından almayı tercih etmektedirler. Hizmet kalitesi yönünden çıtayı yükseltmeyi hedef alan otelciler, bu standartları o kurumlara da bedelini ödeyerek yaptırabilirler" diye konuştu.

Bugün 'her şey dahil sistemi'ni uygulayan otellerin toplam cirosunun binde 5 -10'unun reklamasyonlara ödendiğini ifade eden Yurtsever, "Bu reklamasyonları irdelediğinizde, ağırlıklı olarak şikayetlerin yiyecek ve içeceklerin nitelik ve niceliğinden, yiyecek ve içecek servisinin iyi organize olmamasından, hijyenik konulardan kaynaklandığını açıkça görmekteyiz. Bu durumda standartların oluşturulması kaçınılmazdır" dedi.

'STANDARTLAR TÜM ÜRÜNLERİ KAPSAMALI' Yurtsever, otellerin standartlarının sadece her şey dahil veya yiyecek-içecekle sınırlandırılmaması ve tüm dokümanları, hizmetleri ve ürünleri kapsaması gerektiğini kaydederek, "Bunun içindir ki, Dünya Seyahat Acenteleri Birliği ve Uluslararası Restaurant ve Otelcilik Birliği otelcilikte standartları öyle ileri boyuta getirilmelidir ki, otellerin hepsinde registration card, rezervasyon formu ve voucher'lar, otel/acenta kontratları içerikleri standart olmalıdır. Böylece zaman tasarrufu, alışkanlık ve kontrol açısından büyük faydalar kazanılmalıdır. Toplam kalitenin bir gereği olarak otellerde ve çarşılarda turistik hizmet sunan kuyumcu, derici, halıcı, restoran, bar, cafe ve benzeri iş yerlerinde 'her şey dahil'de olduğu gibi fiyat, etiketleme, garanti, malın kalite ve güvencesi, dekorasyon, çeşitli mallardan belirli oranda bulundurma, personel kalitesi ve sertifikasyonu gibi konularda da standartlar geliştirilmelidir" diye konuştu.

Standartlar otelci, acenteci, misafir, rehber ve resmi yetkililerce denetlenmedikçe, otel personel ve idarecilerinin bilgi, tecrübe ve tercihinin dışına çıkamayacağını belirten Yurtsever, "Standartlar otelcilikte her alanda işlerlik kazanıp, periyodik denetlendiği takdirde işletmelerin hizmet ve kalitesine göre yakın bir gelecekte otel satış fiyatlarında belli kriterlerden oluşan bir standart uygulanıyor olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler