İSTANBUL (İHA) - Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Lideri Mesut Barzani, siyasetlerinin "Irak'ta her şey iyilikle, güzellikle olsun" mantığı içersinde işlediğini belirterek, "Irak'tan ayrılmak ya da bağımsızlık ilan etmek gibi bir niyetimiz yok. Irak'ta federal bir çözüm ve çoğulcu bir demokrasi istiyoruz" dedi. Barzani, Türkiye'ye her türlü garantiyi gelecek için verdiklerini de kaydetti.
CNN Türk'te yanınlanan Manşet Programı'nda Mehmet Ali Birand'ın sorularını cevaplayan Mesut Barzani, Türkiye'ye kesinlikle karşı olmadıklarını, Türkiye'nin bölgedeki icraatını doğal karşıladıklarını belirterek, "Türkiye bize karşı kızgın. Bizim siyasetimiz Kuzey Irak'ta her şey iyilikle, her şey güzellikle olsun, karşılıklı ilişkilerimiz iyi olarak gelişsin istiyoruz. Türkiye'ye her türlü garantiyi gelecek için veriyoruz. Ancak uzun yıllardır halkımızın haklarının ihlal edildiğini düşünüyoruz, buna saygı gösterilmesini istiyoruz" diye konuştu.
"ÇOĞULCU DEMOKRASİ İSTİYORUZ" "Hakkı aramak bir yerde bağımsızlık yolu mudur?" şeklinde soruya karşılık veren Barzani, "Bizim programımız gayet açıktır. Biz Irak'ta çoğulcu bir demokrasi istiyoruz. Kesinlikle Irak'tan ayrılmak ya da bağımsızlık ilan etmek gibi bir niyetimiz de yok. Nerede yaşadığımızı biliyoruz ve hareketimizin nereye gideceğini de biliyoruz. Yapmış olduğumuz girişimlerin nerelere gideceğini biliyoruz. Biz Kürt meselesinin Irak sınırlarında çözülmesini istiyoruz. Bunlar endişe olarak görülüyor" dedi.
"Babanız da aynı mücadeleyi verdi. Bir adım daha atıp bağımsızlığa gitmek normal değil mi?" şeklindeki bir soruyu Barzani, "Babam halkının bağımsızlığı için hayatını burada harcadı. Kimsenin hakkına tecavüz etmek istemiyoruz. Bizim de bağımsızlık hakkımız var. Ancak durumu biz de biliyoruz. Her şeyin istenildiği anda olmasını istemiyoruz. Biz kesinlikle Irak sınırlarında federal bir çözüm istiyoruz. Bizim isteklerimiz var fakat gücümüz yok. Biz halkımızın isteklerini yansıtıyoruz" şeklinde cevapladı.
"TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİLİZ" İsteklerinin kesinlikle Türkiye'ye karşı bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini belirten Barzani, "Çünkü Türkiye'nin çıkarlarına ve bölge güvenliğine saygı gösteriyoruz. Eğer biz Türkiye'ye karşı gelmiş olsaydık, büyük bir gücümüzü kaybetmiş olurduk. İnanıyorum ki, herkesin birbirine karşı saygı göstermesi lazım ve çıkarların mutlaka ortak olarak gözetilmesi lazım" dedi.
Türkiye'nin bazı şehirlerini de içine alan sözde Kürdistan haritanın dağıtılmasıyla ilgili bir soru sorulması üzerine Barzani, "Böyle bir harita yayınlanmamıştır. Bize yönelik gerçek olmayan haberler yayınlanıyor. Gerçeklerin üzeri örtülüyor. Biz Irak dışındaki ülkelerin kesinlikle iç içlerine karışmıyoruz" ifadelerini kullandı.
ABD'nin muhtemel bir operasyonu karşısında ne yapacaklarının sorulması üzerine Mesut Barzani, Irak'ta gelişecek olaylardan kendilerini uzak tutmanın mümkün olmadığını, ama ABD'li yetkililerle bu konuda görüştükleri halde kendilerine herhangi bir gelişmeden ve plandan bahsetmediklerini belirtti.
KERKÜK MESELESİ Kerkük üzerinde yapılan spekülasyonlarla ilgili de açıklamada bulunan Barzani, "Kerkük'ün neden Türkiye ile alakalı olduğunu anlamış değilim. Bizim yaptığımız anketler ortaya koydu ki, Kürtler Kerkük'te çoğunluğu oluşturuyor. Kerkük aynı zamanda Kürtlerin birlikteliğini sağlayan bir yer. Diğerlerine gelince petrol açısından Kerkük bizim için Kürt halkının maddi olarak da yararlandığı bir bölgedir ama aynı zamanda Kerkük bir Irak şehridir. Orada Araplar ve Kürtler yaşıyor. Kerkük'ün özel önemi Kürt halkını simgelemesidir. Kerkük'ün Kürtlerin başkenti olmasına gelince, bu bizim aramızdaki görüşmelerde almış olduğumuz karardır" dedi.
Kerkük konusunda kesin görüşlerinin "Kerkük Irak'ın kuzeyindeki hiçbir şehirden ayrılamaz" olduğunu belirten Mesut Barzani, "Kerkük'ün Kürdistan'ın başkenti olmasının nedeni aramızdaki tartışmalardan çıktı. Kerkük'ün statüsü konusunda herkes ittifak etti" diye konuştu.
Mesut Barzani, "Tarık Aziz, 'Kerkük bizim' dedi. Türkmenler de 'Bölge bizimdir' diyor. Kerkük'ü nasıl alacaksınız?" sorusunu cevaplandırırken de; "Tarık Aziz'in ne söylediğini bilmiyorum ama bu söylenmiş olabilir. Çünkü Tarık Aziz de Kerkük'ün önemini biliyor. Biz Kerkük'ten vazgeçmeyiz. Çünkü burası bir Irak toprağı ve aynı zamanda Kerkük'ün bir Kürdistan toprağı olduğunu görmezden gelemeyiz. Tarık Aziz ve Türkiye de bu söylentiyi çıkaranlar arasında bu meseleyi çözebilir" dedi.
TÜRK ASKERİNİN MÜDAHALESİ Türk askerinin bölgeye muhtemel bir müdahalesi konusunda görüşlerini açıklayan Mesut Barzani, "Gerçekte tüm bu tehditler bazı Türk yetkililerden geliyor. Çünkü biz uzun yıllardan beri bölgede ortak çalışmalar yapıyoruz. Biz Türkiye ile kendi aramızdaki ikili ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. Çünkü,y biz kendi topraklarımızı hangi devlet olursa olsun işgal etmesini kabullenmeyiz" diye konuştu.
"PKK ile mücadelede Türkiye sizin topraklarınıza girdi. O zaman bir tepki olmadı. Şimdi bağımsızlık konumunda tutumunuz değişmiş gibi. Buna katılıyor musunuz?" şeklindeki bir soruya Barzani, "Önceden PKK tarafından büyük bir tehdit vardı bölgede. Ancak son dönemlerde gelen beyanatlar bu bölgeye yeni yapılacak girişimlerin aynı amaçla olmayacağını gösteriyor" cevabını verdi.
"Türkiye'nin gücü sizi korkutmuyor mu?" sorusunu da cevaplayan Barzani, "Daha önceden de söylediğim gibi biz hiçbir şeyden korkmuyoruz" demekle yetindi.
HABUR KAPISI VE TÜRK PASAPORTU "Habur kapısının kapatılması ve Türk pasaportu verilmemesi kızgınlıklarınızın sebeplerinden mi?" tarzında bir soruya karşılık veren Mesut Barzani, "Bende bir Türk pasaportu yoktu. Şu anda Türkiye'ye gitmek istesem benim için kolaylıkla pasaport verilebilir. Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasına gelince; burası bizim için önemliydi. Bölgedeki konumumuzu etkiledi ancak bu Türkiye'yi de etkiledi. Türkiye'yi daha fazla etkilediğini söylüyoruz. Biz Habur Sınır Kapısı olmadan da bölgede yaşayabiliriz. Pasaport meselesine gelince; Turgut Özal zamanından Almanya'ya gitmiştim orada bana diplomatik pasaport vermişlerdi. Döndüğümde de Türkiye'ye geri verdim" diye konuştu.
ABD MÜDAHALESİ VE TÜRK ASKERİ
Mesut Barzani, "Şu anda Kuzey Irak'ta kaç Türk askeri var?" sorusuna, "Bölgede çok az sayıda Türk askeri bulunuyor. Kendi görevleri için çağrıldıkları süre bittiğinde bu konuyu Türk yetkililerle konuşacağız. Bu güçlerin geri gönderilmesini istiyoruz. Biz bölgede 4 milyon insandan sorumluyuz. Dolayısıyla bölgedeki halkın geleceğinden sorumluyuz" cevabını verdi.
"ABD'nin müdahalesi durumunda Kuzey Irak kargaşa ortamına mı dönecek?" sorusuna da karşılık veren Barzani, "Bana göre bölgede rejim değişirse ne olacak onu düşünmek gerek. Herhangi bir şekilde büyük bir göç olacağını zannetmiyorum" dedi.
PKK konusundaki soruyu da cevaplayan Barzani, "PKK şu an bölge için tehdit oluşturmuyor. Bizim konumumuz geçmişte olduğu gibi değişmedi. Kendi çıkarlarımız için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İnanıyoruz ki Irak halkı demokratik bir nizam istiyor. Demokrasi ve insanın kişisel özgürlüğü insan haklarına önem gösterme bu üçüncü dünya ülkelerinde var. Ama batıda uygulanan demokrasi Irak'ta uygulanmıyor. Kesinlikle demokrasinin kesinleşmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.
"TÜRKMENLERİN HAKKI" Türkmenler'in haklarına son derece önem verdiklerini hatırlatan Mesut Barzani, "Kesinlikle onların bağımsızlıklarına karşı bizim bir girişimimiz yok. 1996'daki seçimlere katılmalarını istedik ancak onlar katılmak istemedi. Türk parlamentosu şu an çok rahat olmalı. Orada Türklerin hakları kesinlikle ihlal edilmeyecek. Türk parlamenterler gelsin oradaki insanların ne yapmak istediklerini görsünler" dedi.
Mesut Barzani, bağımsızlık konusunda her şeyin vaktinin beklenmesi gerektiğini, bugünkü şartların buna müsait olmadığını, geçmişteki birçok şeyin bugün için tanınmayacak şekilde değişikliğe uğradığını söyledi. Barzani, son olarak çabalarının sadece bölgenin güvenliği için çalışmak olduğunu sözlerine ekledi.