HABER

"Herşeye hazırız"

ANKARA (İHA) - Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen, 50 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu açıklayarak, Kızılay'ın muhtemel bir Irak operasyonu için normal bir çalışma düzeni içerisinde olduğunu ve olağanüstü şartlara da hazır olduklarını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gönen, muhtemel bir savaşta ve sonrasında hudutlardan başlayacak olan nüfus hareketinde Kızılay'ın tahminler ve senaryolar doğrultusundan görev yapacağı alanın genişleyebileceği üzerinde durdu. Kızılay'ın bölgede oluşturulması düşünülen 'Tampon bir bölge' olması gerektiğini işaret ederek, "Böyle bir yerde yani tampon bölgede çalışmalar ve kontroller daha rahat bir şekilde yapılabilir" dedi.

Gönen, Kızılay olarak şu anki planları doğrultusunda Irak'tan Türkiye'ye 80 ila 100 bin kişinin gelmesini beklediklerini ifade etti. Gönen, kurumun imkanlarının sadece üçte birini kullanmayı hedeflediklerini, geri kalan kısmını ise olabilecek afet ve olağanüstü şartlar için muhafaza etmeyi düşündüklerini kaydetti. Gönen, "Kızılay bölgede yüzde 40 imkanı kullanacaktır" diye konuştu.

Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, kendilerine görev verilmesi halinde bölgede yapacakları çalışmalar hakkında da kısa bilgiler verdi. Kızılay, bölgede üretimine yeni başladıkları dört mevsimlik çadırları kuracak, çadır kentleri oluşturacak. İçerisinde tuvalet, banyo ve mutfağın da bulunduğu çok amaçlı üretilen konteynırlar bölgeye sevk edilecek. Ayrıca, oluşturulacak tampon bölgede insanlara ısınma, aydınlatma, barınma ve gıda hizmetin de sunulacak.

KIZILAY ÇALIŞANI KİMYASAL SALDIRI KARŞISINDA ÇARESİZ Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen, savaş çıkması halinde bölgede yapılacak olan çalışmalarda görev alacak Kızılay personelinin bir kimyasal saldırı karşısında gaz maskesinin şu an olmadığını belirtti. Ancak Gönen, ismini vermediği bir ülkeden daha önce gaz maskesi alımı için çalışmaların sürdüğünü ve bu ülkenin kendilerine söz verdiğini söyledi. Gönen, gaz maskesi konusunun kendi kurumlarının görev alanına girmediğini bu konunun sivil savunmanın görev alanına girdiğini vurguladı.

Gazetecilerin 'Kızılay'ın çiçek aşısı stoklarının ne durumda olduğu' yönündeki bir sorusuna, Gönen,"Çiçek aşısı kimyasal bir saldırı sonucunda kullanılıyor. Sağlık Bakanlığının bu konuda çalışmaları var" açıklamasında bulundu. Gönen ayrıca Kızılay olarak bölgede 608 personel ile görev yapmayı tasarlarken, sivil toplum kuruluşlarından da 250 ila 300 kişi arasında görevlinin çalışacağını belirtti.

Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen, bölgede yapacakları çalışmanın bir aylık faturasının 50 milyon dolara mal olacağını belirtirken, bu kaynağın bir kısmının yarın görüşecekleri Birleşmiş Milletler Temsilcileri ile ayrıntılı olarak ele alacaklarını belirtti. Kaynağın yanı sıra Birleşmiş Milletler yetkileri ile bölgeye yapılacak yardımların organize edilmesinde ve yardımda bulunacak olan sivil toplum kuruluşlarının yapacağı yardımların ele alınacağını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler