ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nejat Arseven, Anayasa'nın 76. maddesinin, Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili olduğu ortaya çıktığı için reddedildiğini ileri sürdü. Arseven, bugün İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Arseven, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Necmettin Erbakan'ın milletvekili adaylığını engelleyen Anayasa'nın 76. maddesinin Meclis'teki ikinci oylamada reddedilmesine ilişkin tartışmaların gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine, "Maalesef öyle olmuştu. Zaten bugünkü sonucu doğuran da Anayasa'daki bu değişikliğin reddedilmesi oldu" diye konuştu. O dönemde kendisinin Partilerarası Uzlaşma Komisyonu Başkanı olduğunu ve bu komisyonda siyasi parti temsilcileri ile birlikte çalıştıklarını hatırlatan Arseven, komisyonun 76. maddede bir değişiklik yapmak konusunda uzlaştığı dönemde ortada AK Parti'nin olmadığını vurguladı. Arseven, "Biz Türkiye'nin demokratik standartlarının yükseltilmesi açısından Anayasa'daki bu maddeyi engel gördüğümüz için anlaşmaya vardık. Bir uzlaşma mutabakatı hazırladık. 'İdeolojik ve anarşik eylemlere katılma' şeklindeki ifadeyi 'terör eylemlerine katılma' şeklinde değiştirdik. Ancak Anayasa değişikliklerinin bazıları, bunların içinde 76. madde ve dokunulmazlık maddesi da var, bugün Parlamento'da temsil edilen siyasi partiler tarafından reddedildi" diye konuştu.
Arseven, "Bugün 76. maddenin değiştirilmesi mümkün mü?" şeklindeki soru üzerine bunun her zaman mümkün olduğunu söyledi. "O gün Meclis bu iradeyi ortaya koyarken aslında bu maddeyi, Tayyip Bey'le ilgili olduğu ortaya çıktığı için reddetti. Bu çok açık bir şekilde o gün telaffuz edildi" diye konuşan Arseven, 76. maddenin değiştirilmesi ve Anayasa'da 5 yıl olarak hükme bağlanan siyasi yasağın 4 yıla indirilmesi yönündeki görüşlerini o dönemde bütün siyasi parti genel başkanlarıyla paylaştığını hatırlattı. Arseven, tüm bu çabalarına rağmen, TBMM iradesinin, 76. maddenin reddedilmesi yönünde geliştiğini anlattı.
Türkiye'de reform niteliğinde yasa değişiklikleri yapıldığını hatırlatan Arseven, son gelişmelerin, Türkiye'de yasaların çıkmasının herşeyi çözmeyeceğini ortaya çıkardığını ve uygulamanın çok önemli olduğunu vurgulayan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın ifadelerini teyid ettiğini söyledi. Yılmaz'ın, uygulamaların AB'ye gösterilmesi için seçimin ertelenmesi gerektiği yönündeki düşüncesinin ne kadar doğru olduğunun da ortaya çıktığını belirten Arseven, "Uygulama çok önemlidir. 312'yi değiştirdik ama hakimlerimiz 312 değişikliğini, Türkiye'de bu konuda Anayasa'ya yansıyan demokratikleşme atılımları çerçevesinde değerlendirmiyorlarsa ve kararlarını bu yönde almıyorlarsa demek ki maddelerin yazılım şeklinin değişmesinin bir anlamı yok. 76. maddenin değiştirilmesi bugün de mümkündür ancak seçim takviminin işlediği dikkate alınırsa bugün yapılacak bir değişikliğin, Erdoğan'ın bugünkü yasaklı durumunu değiştirmesi de madden mümkün görünmüyor" şeklinde konuştu.