ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF ister olsun ister olmasın, bunun kendilerini ilgilendirmediğini ve Bakanlık olarak ayaklarını yorganlarına göre uzatma mecburiyetinde olduklarını söyledi.
Unakıtan, hesabını bilmeyen kimseden hayır gelmeyeceğini ifade etti. Maliye Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında 2004 yılı Ocak-Mart dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıklayan Unakıtan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Belediyelerde tahkim düşünülüp düşünülmediği yönündeki bir sorusu üzerine Unakıtan, belediyeler için bir tahkim düşünmediklerini ve bununla Hazine Bakanlığı'nın yetkili olduğunu söyledi. IMF ile anlaşmanın devam edip etmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Unakıtan, "IMF ile standy-by anlaşmamız 2004 yılında bitiyor. Bunun için Temmuz ayında toplantı yaparak bununla ilgili bir karar alınacak. Biz kendi evimizi kendimiz düzeltmek istiyoruz. Türkiye'yi iyi bir noktaya çıkarmak istiyoruz.
Bunun için de mutlaka makro ekonomik hedefleri tutturmamız lazım. Biz devam etmek zorunda oduğumuz mali disiplin dengesine önem veriyoruz. Bunların altında ise faiz dışı fazla yatıyor. IMF ister olsun ister olmasın. Bu bizi ilgilendirmez. Bizim ayağımızı yorganımıza göre uzatma mecburiyetimiz var. Mali disipline riayet etmeyen bir toplumdan hayır gelmez. Hesabını bilmeyen kimseden de hayır gelmez. Kaynağı olmadan harcama yapmamak lazım. Onun için buna devam edeceğiz. Devleti yönetmek demek hesabını bilmek demektir. Hesabını bilmeyenlerin ülkeyi ne hale getirdiklerini gördük. O bakımdan 2004 değil 2044 yılında bile olsa hesabını bileceksin. Mali disiplin demek daha fazla vergi almak, daha az harcama yapmak değil, milletin refah düzeyini yükseltebillmektir" dedi. Bakanlık olarak kayıtdışı ile mücadelerinin devam edeceğini kaydeden Unakıtan, Çin mallarıyla ilgil bir soruya, "Gümrüklerle ortak bir çalışma yaptık. Bu malların kalitesinin çok iyi değil. Türk mallarının kalitesi onların kalitesine 5 basar. Bu konuda toplumumuzu şuurlandırmak suretiyle Türk mallarını tercih etmelerini bekliyoruz" dedi.
Bedelli askerlikle ilgili bir çalışmalarının bulunmadığını bildiren Unakıtan, bedelli askerlik konusunun kendilerini ilgilendirmediğini ve Milli Savunma Bakanlığı'yla, Genelkurmay Başkanlığı'nın böyle bir şey istemeleri halinde kendi hesaplarına bakacaklarını söyledi. Bütçe uygulamalarında ortaya çıkan vergi dışı gelirlerin artışı ile ilgili soruya Unakıtan, "Vergi dışı gelirlerden artış KİT'lerden alınan temettülerin fazlalığından kaynaklanmaktadır. KİT'ler 2003 yılında güzel performans göstermişler. İyi karlar elde etmişler" şeklinde cevapladı. Unakıtan özel okullarda KDV indirimi ile ilgi soruya ise "Özel okullarda KDV yüzde 8'dir. Türkiye'de 1, 8 ve 18 olmak üzere 3 sınıf KDV var. Biz bunların tekrar aralarına girerek başka bir KDV oranı getirmek istemiyoruz. Hatta Avrupa ülkelerinde artık tek tip KDV oranları var. Bunların dışında bir ara derecelendirme yapmak istemiyoruz. Yüzde 8'i değiştirme çalışmamız yok" karşılığını verdi. Unakıtan, tarımda kullanılan elektrikte bir indirimin söz konusu olmadığını, özelleştirme mağdurları için ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve ilgili kurumlar arasında ortak bir çalışma yapıldığını kaydetti.