HGS'de sistem ön ödemeli olarak kurulmuştur. Geçiş sistemiyle ilişkilendirilmiş olan hesaba ödemeler çeşitli ödeme şekilleriyle yapılabilir. Kredi kartı üzerinden otomatik talimatla, posta çeki hesaba ödeme talimatıyla ya da PTT şubelerinin veznelerinden nakit olarak ödeme yapılabilmektedir. Önemli olan HGS kartlarında gereken ödeme tutarı kadar bakiyenin yer almasıdır. Bakiyenin takibi ise çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir.
HGS bakiye sorgulama işlemi PTT şubelerinden, PTT’ye ait resmî internet sitesi üzerinden, e-Devlet sistemi aracılığıyla ya da başka farklı yollardan yapılabilen bir işlemdir. Ayrıca bu sisteme özel olarak kurulmuş olan çağrı merkezi numaraları aranarak da sorgulama yapılabilir.
Hızlı Geçiş Sistemi’ne ait HGS kartlarının bakiye sorgulamasını ve takibini yapabilmek için HGS mobil uygulaması da indirilebilir. Bu uygulama üzerinden tüm HGS takip işlemlerini yapabilmek de mümkün olmaktadır.
PTT üzerinden yapılabilen HGS bakiye sorgulama işlemi için aşağıdaki adımları takip edip uygulamak yeterli olacaktır:
Kesilen HGS cezalarına ait borçlar belirlenen yasal süre içinde ödenmek zorundadır. Eğer ceza kesilen araç sürücüsü ya da araç sahibi 15 iş günü içinde eksik bakiye için HGS kartına yükleme yapmazsa ya da cezayı ödemezse ayrı bir para cezası yaptırımına tabi tutulur.
HGS borç sorgulama yöntemleriyle tutar belirlendikten sonra HGS’ye gerektiği miktarda yükleme yapılmalıdır. Aksi takdirde HGS geçiş bedelinin 4 katı kadar bir miktarda ödeme yapılmak zorunda kalınabilir.
HGS sisteminde bakiye sorgulamak için çağrı merkezlerinden, PTT şubelerinden ya da e-Devlet sisteminden yararlanılabilir. Bakiye öğrenmek için şu yollar uygulanabilir:
Araç sürücüleri ya da sahipleri HGS borçlarının olup olmadığını öğrenmek için birden fazla yöntem kullanabilirler. Bu yöntemler şunlardır: