HABER

Hibrit domates geliştirme projesi

Mersin İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nce yürütülmekte olan "Hibrit Domates Geliştirme Projesi" kapsamında üretilen domatesler ilk meyvelerini verdi.

Mersin'de 196 bin YTL'ye mal olan ve 4 yıldır sürdürülen proje kapsamında üretilen domateslerin ilk meyvelerini vermesi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, yeni türlerin geliştirilmesi ve ortaya çıkarılması konusunda Alata Araştırma Enstitüsünün geçmiş yıllardan bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. Aksoy, "Bu çalışmalara İl Özel İdaresinin katkılarıyla, odaların ve birliklerin de katkılarıyla yenilerinin eklenmesi için çalışmalar başladı. Burada üreteceğimiz türler belki dünyada bu alanlarda bir pay sahibi olma ve bir pazara hakim olma konusunda bize çok büyük fırsatlar sağlayacak. Gündemdeki projemize 196 bin YTL'lik bir ödenek aktardık. Önümüzdeki süreçte de bu çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Alternatif ürünlerin üretilerek bunları dünya pazarına sunmanın şart olduğunu belirten Aksoy, "Bu çalışmanın ekonomik anlamda büyük katkısının olacağını düşünüyoruz. Alata Araştırma Enstitümüzün çalışmalarını bundan sonrada desteklemeye devam edeceğiz. Burada geliştirilmeye çalışılan türler oldukça önemli. Özellikle tarım sektöründe tohum ve fideler büyük önem taşıyor. Kaliteyi ve verimliliği arttırmak bakımından, insan sağlığı açısından tohum önemli. Bu tohumların yetiştirilmesi üretilmesi pazarda bize avantaj sağlayacak. Domatesle ilgili geliştirilen bu ürünlerin gerek Mersin'e gerek ülke ekonomisine büyük katkısının olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Hibrit Domates Geliştirme Projesi" kapsamında üretilen domateslerin bulunduğu sera gezisi düzenlendi.

Vali Aksoy, "Hibrit Domates Geliştirme Projesi" hakkında Enstitü Müdürü Şekip Keser ve Dr. Davut Keleş'ten bilgiler aldı. Dr. Davut Keleş, yapılan çalışmanın bilimsel sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Ürünlerin en az 2 yıl daha çiftçi koşullarında denenmesi gerektiğini ifade eden Keleş, "Süreç sonunda bir bilimsel bulguyu teknolojiye dönüştürmüş olacağız. Tarımın en büyük teknolojisi geliştirilmiş olan tohumdur" dedi.

Enstitü Müdürü Şekip Keser ise ortaya konan çalışma ile yerli firmaların destekleneceğine, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağına, ürünlerin normal bir domatese göre 3 kat daha fazla C vitamini ve kanser önleyici özellikler taşıdığını kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler