ADANA (İHA) - Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, hibrit tohum ithalatından kurtulmak gerektiğini, ülkemizde üretilmesi için her türlü imkanın bulunduğunu belirterek, "Bu konuda ilgisizlik var, sorumsuzluk var" dedi.
Cumali Doğru, yaptığı açıklamada, bioteknoloji kullanılarak genleriyle oynamak suretiyle elde edilen hibrit tohumların ekimine karşı olmadıklarını, aksine küresel rekabet ortamının kullanılmasını zaruri kıldığını söyledi. Mısır, sebze ve meyve gibi ürünlerde yaygın olarak ekimi artarak devam eden hibrit tohumunun çok verimli olduğunu; İsrail, Hollanda gibi ülkelerde 100 gram tohum ile tonlarca ürün elde edilebildiğini ifade eden Cumali Doğru, "Küresel ekonomi şartlarında rekabet çok acımasız olarak sürüyor. Yani daha az maliyet ile daha çok ürün elde etmek gerekiyor. Oysa ülkemizde daha yoğun emek, daha çok masraf ve kıyaslanamayacak kadar daha fazla arazi ile küçücük ülkelerin çok gerisindeyiz" diye konuştu.
Tarımda girdiler içinde önemli bir yer tutan tohum için Türkiye'nin 1999 yılında 179 milyon 500 bin dolar döviz ödediğini hatırlatan Doğru şöyle devam etti:
"Bunun önemli bir bölümü hibrit tohumu. Tek bir lirasını bile israf etmemesi gereken Türkiye'de bu hibrit tohumu üretilebilir. Yüksek bir teknoloji ve maliyet gerektirmiyor. Üniversitelerimiz var, bilgimiz var, imkanımız var. Gerekiyorsa dışarıya uzmanlar gönderelim, bu işi öğrenelim. Utanç verici bir durum. Bu alanda büyük bir ilgisizlik ve sorumsuzluk var."
Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Batılı ülkelerde tarımın büyük destek gördüğünü belirterek, devletin de tarım politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.