Konuşmamızı, gülmemizi hatta nefes almamızı bile olumsuz yönde etkileyen hıçkırık geçici, dirençli, kronik ve inatçı gibi birçok şekilde karşımıza çıkabiliyor. Çoğunlukla zararsız olan hıçkırık inatçıysa 2 günle 1 ay arasında sürebilir. Bir aydan fazla sürüyorsa eğer dirençli, hastalık yüzünden meydana geliyorsa kroniktir. Peki hıçkırık nasıl geçer, tedavisi var mı?
Eğer 48 saatten daha uzun süren bir hıçkırık şikayetiniz varsa ve “Uzun süren hıçkırık nasıl geçer?” diye düşünüyorsanız kesinlikle bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktor, durumunuza göre size kas gevşetici türden ya da sakinleştirici özellikte bir ilaç verebilir.
1. İlaç
Genelde uzun süreli hıçkırıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar şunlardır: Baklofen, metoklopramid ve klopromazin.
2. Masaj
Boyna masaj yapmak, bu bölgede yer alan karotis adlı damarın rahatlamasına katkı sağlar. Bu sayede hıçkırık şikayetinden kurtulmak mümkün olabilir. Boyun hassas bir bölge olduğu için masaj uygulamasının profesyonel biri tarafından yapılması daha doğru olacaktır.
3. Cerrahi müdahale
Masaj ve ilaç tedavisine rağmen hıçkırık inatla devam ediyorsa inatçı hıçkırık nasıl geçer diye düşünmeniz ve endişe etmeniz son derece doğaldır. Her ne kadar çok fazla rastlanmasa da böylesine ciddi hıçkırık vakalarında hıçkırığın cerrahi bir müdahale ile yok edilmesi söz konusu olabilir.
4. Hipnoz
Eğer hıçkırık psikolojik bir sebepten kaynaklanıyorsa bir uzman eşliğinde hipnoz terapisine başvurulabilir.
5. Basit yöntemler
Daha çok kısa ve orta süreli basit hıçkırık şikayetleri için evinizde uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler de mevcuttur.
Diyafram kasının bir miktar kasılması neticesinde hıçkırık meydana gelir. Diyafram kası kasıldıkça vücut daha çok hava almaya başlar. Daha sonra bu havanın ses tellerine ulaşması neticesinde hıçkırık oluşur. Neredeyse her insanda belirli dönemlerde görülen bu problem genelde kendiliğinden oldukça kısa süre içerisinde geçer. İlk etapta büyük bir problem olmasa da uzun süre devam ettiği halde rahatsız edici bir noktaya varabilir.
1. Fazla yemek
Hıçkırık neden tutar diye merak ediyorsanız genelde en çok aşırı yemek tüketildiğinde hıçkırık oluşumuna rastlandığını söyleyebiliriz. Bir de yemeği hızlı hızlı tüketiyorsanız hıçkırık ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça fazladır. Her ne kadar mutlu ya da stresli dönemlerde yemek yemeye karşı büyük bir istek duyulsa bile aşırı tüketim neticesinde meydana gelen sindirim problemleri çeşitli komplikasyonları doğurabilir. Fazla yemek yedikten sonra mide şişer ve mideye yakın konumda yer alan diyafram bu durumdan olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak da hıçkırık ortaya çıkar.
2. Alkol ve gazlı içecek tüketmek
Fazla alkol tüketimi sindirim sistemine zarar verip vücutta çeşitli negatif etkilere yol açarak hıçkırık oluşumuna neden olabilir. Aynı şekilde çok fazla gazlı içecek tüketmek, vücuda aşırı asit girişine sebep olacağı için hıçkırık oluşumuna neden olur.
3. Stres
Zorlu hayat koşulları, yoğun geçen iş hayatı, aile içi problemler, sınav kaygısı, trafik gibi birçok sebep yüzünden stres düzeyi oldukça artış göstermekte. Fakat stres sadece psikolojik bir yük getirmez, aynı zamanda vücudun birçok bölgesinde rahatsızlıklar oluşmasına sebep olabilir. Birçok hastalığa davetiye çıkartan stres, kanser ve verem gibi çok ağır sonuçlara neden olabildiği gibi hıçkırık gibi daha basit görünen problemlerin de sebepleri arasında yer alır.
4. Sinirlerin zarar görmesi
Vücut içerisinde diyaframla bağlantısı bulunan sinirler kimi sebepler yüzünden yıpranabilir ve zarar görebilir. Bu zararlar yüzünden kronik hıçkırık gibi hiç istenmeyen bir durumun oluşması da muhtemeldir.
5. Bazı hastalıklar
Hıçkırık, bazı hastalıkların ortaya çıkardığı bir komplikasyon da olabilir. Her hastalık farklı bir semptom ortaya koyduğu gibi, her bünye de hastalıklara farklı reaksiyon gösterebilir. Genelde merkezi sinir hastalıkları yaşayan bazı insanlar bunun bir getirisi olarak hıçkırık probleminden şikayetçi oluyorlar.
6. İlaçların yan etkisi
Bazı hastalıklardan kurtulmak için kullanıyor olduğunuz ilaçlar birçok yan etkiye sahip olabilir. Bu yan etkilerden biri de hıçkırıktır. Eğer hıçkırık şikayetleriniz belli bir ilaç kullanımıyla beraber başladıysa ve rahatsız edici bir boyuttaysa doktorunuza danışarak alternatif bir tedavi yönteminin sürdürülebilme ihtimalini sorgulamanız gerekir.
7. Uzun süre gülmek
Komik bir olay yaşandığında ya da sinir krizi geçirildiğinde çok uzun süre boyunca kahkahalar atarak gülmeniz, çok fazla hava yutmanıza neden olabilir. Bu kadar çok hava yutunca diyafram havayla dolar ve bunun bir sonucu olarak hıçkırık başlar.
8. Hamilelik
Hamilelik süresince bebek, anne karnında geçirdiği her gün boyunca biraz daha büyüyerek gelişmeye devam eder. Bebeğin büyümesiyle beraber diyafram üzerindeki baskı artış gösterir. Diyaframın bu baskıdan etkilenmesiyle beraber hıçkırık ortaya çıkabilir.
Kısa cevap evet. Bebek ve yenidoğan hıçkırıkları tamamen zararsızdır ve bebeğin büyüme ve gelişiminin sadece bir işaretidir. “Gastrointestinal sistemde meydana gelen hıçkırıklar, yeni doğanlarda veya bebeklerde neredeyse hiçbir zaman bir sorun olduğunu göstermez,” diyor New York'ta Soha Pediatri'li bir çocuk doktoru olan Christal-Joy Forgenie. Peki hıçkırığı nasıl geçireceksiniz? Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, bebek hıçkırıklarına bebeğin küçücük ve gelişen diyaframının, göğüs kafesinin altından geçen ve nefes alırken yukarı ve aşağı hareket eden büyük kaslar neden olur. Yenidoğan hıçkırıklarına en sık bebeğin aşırı beslenmesi, çok hızlı yemek yeme veya çok fazla hava yutma neden olur. Bebekler günde birkaç kez hıçkırık yaşayabilir. 10 dakika veya daha uzun sürebilir. Özellikle yeni anneler ve babalar için endişe verici olabilir, ancak hıçkırık birkaç dakika sonra kaybolur. Hıçkırık devam ederse ve bebeğe herhangi bir sıkıntıya neden oluyor gibi görünüyorsa, nedenini bulmak için mutlaka çocuk doktorunuzu arayın. Bebek hıçkırıkları neredeyse her zaman zararsız olsa bile, çocuğunuzun bu spazmlardan biraz rahatlamasını istemek normaldir. Bebek hıçkırıklarından kurtulmak için en iyi ipuçlarını topladık. Bir göğsünüzden diğerine geçerken mutlaka gazını çıkartın. Bebeğin dudaklarının sadece meme ucunu değil göğsünüzün areolasını da kavrağından emin olun. Her emzirmeden sonra bebeği 20-30 dakika dik tutun ve sırtını ovalayın. Hıçkırıklarla savaşmak için bebeği asla korkutmayın. Alnına ıslak bir bez koymayın ve asla nefesini tutmayın.