YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hıfzıssıhha’dan hamilelere danışma hizmeti

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, internet üzerinden hamilelere danışma hizmeti veriyor. Bu kapsamda...

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, internet üzerinden hamilelere danışma hizmeti veriyor. Bu kapsamda anne adaylarının gebelik ve emzirme boyunca ilaç veya kimyasal maddeler gibi unsurlara maruz kalmaları sonucu oluşabilecek risklere ilişkin soruları cevaplandırılıyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Türkiye Teratojenite Danışma Merkezi (TÜRKTEDAM) Sorumlusu Dr. Esra Dalkılıç, Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı açıklamada, teratojen etkinin bebeklerin doku ve organlarındaki yapısal veya işlevsel problemler olduğunu söyledi.
Dalkılıç, “Bunu yapma potansiyeline ise teratojenite denir. Bu fiziksel sakatlık olabilir, herhangi bir organın işlemesi ile ilgili sorun olur, herhangi bir organ ya da dokunun yapısı ile ilgili bir sorun olabilir, tamamen kişilik bozukluğu şeklinde, dışarından göremeyeceğimiz bozukluklar da olabilir. Bunlar ilaçlar dâhil, maruz kalınan kimyasal maddelerden veya çevresel, radyasyon, çevre kirliliği ya da başka maddelerden de geçebilir.” dedi.
Hiçbir sebep görülmeden toplumda yüzde 3 ila 10 arasında teratojenite ile doğmuş bebekler olabildiği bilgisini veren Dalkılıç, bu konuda bilgilendirme yapmak amaçlı TÜRKTEDAM projesinin hayata geçirildiğini aktardı. Dalkılıç, http://turktedam.rshm.gov.tr internet adresi üzerinden konuyla ilgili soruların ilgili bilimsel kaynaklar taranarak cevaplandırıldığını, bu nedenle bazen günü birlik dönüş yapılmakla birlikte bu sürenin 2–3 günü bulabildiğini dile getirdi.
Hem vatandaşlara hem de hekimlere yönelik hizmet verildiğini kaydeden Dalkılıç, yöneltilen sorulardan bazı örnekleri de sıraladı: “Mesela bugün hamile olduğunuzu öğrendiniz ama son 3 haftadır da herhangi bir tanı nedeniyle bazı ilaçları kullanıyorsunuz. Bu ilaçlar size veya bebeğinize zarar vermiş olabilir mi, bu ilaçlar bebeğinizde bir sıkıntı yaratır mı? Ya da 3 hafta önce bir kaza geçirdiniz, röntgen çektirmek zorunda kaldınız. Hamile olduğunuzu öğrendiniz, bu bebeğinize bir zarar verir mi? Diyabet veya epilepsi hastasısınız. Sürekli kullanmak zorunda olacağınız ilaçlar var ve gebelik planlıyorsunuz, bu ilaçlar bebeğe bir zarar verir mi? Bu tür konularla ilgili bilgilendirme yapılıyor.”
Dalkılıç, vatandaşlara yönelik asla ‘gebeliğinizi devam ettirin ya da ettirmeyin’ şeklinde bir geri dönüş yapılmadığını vurgulayarak, “Bu kararlar doktora veya hastaya bağlı. Bir risk varsa bu risk ne kadardır, sizin döneminizi ne kadar içeriyor, bu riskler neler, bunlar tanımlanıyor.” şeklinde konuştu.
Dalkılıç, hastaların kendilerine iletilen bilgilendirme raporları ile birlikte bir doktora gitmeleri yönünde bilgilendirildiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler