YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hikmet Sami Türk: Eylemler Cumhuriyete Sahip Çıkma Hareketidir

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Taksim Gezi Parkı olayları ile ilgili olarak yapılan eylemlerin...

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Taksim Gezi Parkı olayları ile ilgili olarak yapılan eylemlerin 'cumhuriyet’e sahip çıkma hareketi olduğunu savundu. Türk, eylemlerin üç beş çapulcunun eylemi olarak küçümsemenin asla doğru olmayacağını dile getirdi.

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye Noterler Birliği (TNB) 42. Olağan Genel Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşma yapan Hikmet Sami Türk yeni anayasa ve Gezi Parkı olaylarına değindi. Protesto hareketinin polis tarafından sert bir şekilde bastırıldığını ve bunun sonucunda protestoların Türkiye’nin her tarafına yayıldığını anlatan Türk, yurtdışından da Türk vatandaşları tarafından eylemlere destek geldiğini belirtti. Eylemlerin cumhuriyete sahip çıkma eylemine dönüştüğüne ileri süren Türk, “Maalesef son zamanlarda cumhuriyetin temelindeki ya da cumhuriyete giden yoldaki süreçlerde yer alan ulusal günlerin unutturulması, onların kutlanmaması, anılmaması gibi bir eğilim ortaya çıkmıştır. İşte bu hareket bunlara sahip çıkma hareketidir. Bu hareket Atatürk’ün kurduğu ve her yaştan genci ile Türk gençliğine emanet ettiği cumhuriyete sahip çıkma onu savunma hareketidir. O bakımdan böyle bir hareketi üç beş çapulcunun eylemi diye küçümsemek asla doğru değildir. Son derece büyük bir yanılgıdır. Türkiye Cumhuriyeti anayasada yazılı olan nitelikleri ile ve halkımızın bir bütün olarak sahip çıktığı özellikleri ile sonsuza dek yaşayacaktır. Onu yaşatacak olan bizleriz, Türk milletidir. Bu nedenle halkın yükselen sesini duymazlıktan gelmeyiniz. Basiret yalnız Türk ticaret kanunun tacir için ön gördüğü bir nitelik değildir. Basiret bütün siyaset ve devlet adamları için gerekli olan bir niteliktir. Basiretli siyaset adamı olarak halkın yükselen sesinin anlamını herkes çok iyi anlamalıdır.” diye konuştu.

"ANAYASA'NIN DEĞİŞMEZ MADDELERİ TARTIŞMAYA AÇILDI"

Yeni anayasa yapım sürecine de değinen Türk, “Yeni anayasa yapıyoruz gerekçesi ile anayasanın değişmez maddelerinin tartışmaya açıldığını görüyoruz. İsterseniz birinci maddeden başlayarak yeni bir anayasa yapın, hukuki anlamda bu bir anayasa değişikliğidir. Dolayısıyla anayasadaki değişmez niteliklere dokunamazsınız. Eğer bunu yaparsanız bu başka bir cumhuriyet olur. Türkiye Cumhuriyeti anayasada yazılan nitelikleri ve özellikleri taşıyan bir cumhuriyettir.” dedi.

"DEMOKRATİK VE MASUM BİE EYLEM OLARAK GÖRÜLEMEZ"

Hikmet Sami Türk’ten sonra söz alan Adalet Bakanı Yardımcısı Veysi Kaynak ise Taksim'de başlayan eylemlerin bir çevre eylemi olarak başladığını, meşru ve haklı bir hareket olduğunu dile getirdi. Kaynak, yüzlerce araç ve iş yerinin tahribinin de demokratik ve masum bir eylem olarak görülemez olduğunun altını çizdi. Yeni anayasa süreci hakkında Türk’ün söylediklerine de değinen Kaynak açıklamasına şöyle devam etti: “Bu çatı altında bulunanların tamamına yakının aslında görevi adaletin tesisine yardımcı olmaktır. Adaletin işini kolaylaştırmaktır. Türkiye’de hemen hemen bütün siyasi partiler yeni bir anayasa için çaba göstermektedir. Anayasada belirtilen devletimizin şekli ve temel özellikleri ile hiç kimsenin hiç birimizin sorunu yoktur. Cumhuriyetimizin yüz yıllık kazanımı ile de kimsenin sorunu yoktur. Ama önemli hukuk devletinin de tam manası ile inşası. Bu bağlamda görüş ayrılıkları tabii ki olabilir görüş ayrılıkları çatışmaya dönüşmemelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler