KABİL (İHA) - Taliban ve El Kaide ile bağlantısı olduğu bilinen Gulbeddin Hikmetyar, ülkedeki yabancı güçlere karşı direniş çağrısında bulundu. Hizb-i İslami adlı örgütün lideri Gulbeddin Hikmetyar, Pakistan'da İngilizce olarak yayımlanan "The News" gazetesine yaptığı açıklamada, "Afganistan'ın bağımsızlığına Irak'tan önce kavuşacağını" öne sürdü.
Amerikan uçakları, halkı, El Kaide ve Taliban yetkilileri ile Gulbeddin Hikmetyar'ın yakalanması yönünde, istihbarat aktarmaya davet etti. Uçaklardan bu konuda binlerce bildiri atldı. Amerikan güçleri, Afgan halkına yapılacak yardımların söz konusu terörist unsurlar tarafından engellendiğini ileri sürdü.
Hikmetyar'ın direniş çağrıları, aslında, Taliban rejiminin devrildiği günden bu yana devam ediyor. ABD önderliğindeki terörle mücadele koalisyonu ve Hamid Karzai yönetimindeki Kabil rejimine karşı halkı sürekli kışkırtan Hikmetyar ve silahlı milislerinin, Taliban ve El Kaide ile halen yakın bağlantı içinde olduğundan şüpheleniliyor. Son dönemde, Afganistan'da görev yapan uluslararası yardım kuruluşlarıyla kamu binalarına yönelik artan saldırılarda, Hikmetyar'ın önemli rol oynadığı sanılıyor.
Peştu kökenli olan Gulbeddin Hikmetyar, 1980'li yıllarda, Sovyet işgalcilerle savaşmıştı. Hikmetyar, o dönemde, Afganistan'daki Amerikan destekli hareketin önderlerinden biriydi. Kısa süre Başbakanlık yapan ve 1990'lı yıllarda gittiği İran'dan 2 yıl önce ülkesine geri dönen Hikmetyar'ın; halen tam olarak nerede olduğu ve kaç kişilik bir milis kuvvetine komuta ettiği bilinmiyor.
Hikmetyar'ın son direniş çağrısıyla neredeyse aynı döneme rastlayan bir başka gelişme de, Taliban'ın şiddet eylemlerini artıracağı yolundaki açıklaması oldu. Orta Afganistan'daki Orusgan'da bir gizli servis mensubunu öldürdüklerini duyuran Taliban savaşçıları, "Afgan hükümeti ve Amerikan askerlerine karşı, saldırı eylemleri gerçekleştirileceği" tehdidinde bulundu. Afganistan-Pakistan sınırında bulunan 700 kadar Amerikan askerinin, teröristlerin sızmasını önlemek için, geniş çaplı operasyonlar başlattığı haber verildi.
Afganistan'ın kuzeyi de, "kaynayan bir kazan" görünümünü aldı. Önce Faryab Eyaleti'nde merkeze bağlı askeri kuvvetlerle çatışan ve başkent Maymana'yı ele geçiren Özbek general Raşid Dostum'un güçleri, daha sonra da eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'ye bağlı silahlı birliklerle çarpıştı. Rabbani birliklerinin, Dostum'un kalesi sayılan Mezar-ı Şerif'in 5 km güneyindeki Dehdadi bölgesini ele geçirmesi üzerine, iki grubun çatıştığı bildirildi.
Ülkenin kuzeyindeki iktidar ve nüfuzunu merkezi yönetime bırakmaya yanaşmayan Raşid Dostum, Afganistan'da yeni yönetimin kurulmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, kendisine bağlı silahlı güçlerle mücadelesini sürdürüyor. Çatışmalar nedeniyle BM ve uluslararası yardım kuruluşlarının, özellikle ülkenin kuzeyindeki faaliyetlerini sınırladıkları haber veriliyor.
Uluslararası gözlemci ve diplomatların ifadelerine göre, Afganistan'daki güven ve istikrar ortamının tesisi için en belirleyici unsur, önümüzdeki Eylül ayı için öngörülen seçimlerin yapılması. Çünkü seçimlerin ertelenmesi, ülkeyi kargaşa ortamına sürüklemekten başka bir sonuç doğurmayacak.
Bu da, başta Taliban olmak üzere, diğer milis gruplarının ekmeğine yağ sürmek olur. Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkedeki milislerin süratli bir şekilde silahsızlandırılacağını açıkladı. Ancak, uluslararası destek olmaksızın, bunun başarılması hayli zor gibi görünüyor.