İklim değişiklikleri ile ilgili düzenlemeler her geçen gün daha da fazla gündeme geliyor.
Ülkelerin fosil yakıt kullanımını minimuma indirme çabalarından hali hazırda şu yazımızda belirtmiştik. Küresel ısınmanın bir numaralı destekçisi olan karbondioksit salınımını ortadan kaldırmaya uğraşan, başta Fas ve İsveç olmak üzere bütün ülkelere övgüler yağdırmıştık.
Küresel ısınmanın tek sebebi fosil yakıtlar değil elbette.
Atmosferdeki karbondioksit oranının artmasının fosil yakıtlardan başka da bir sürü sebebi var. Bunlardan bir diğeri de elbette bitki örtüsünün insan eliyle ortadan kaldırılması, inşaatlar otoyollar uğruna ağaçların kesilip atılması.
Yüzlerce yıl boyunca odunu bir numaralı enerji kaynağı olarak kullanan insanoğlunun bir sonraki adımı, fosil yakıtlara ve madenlere ulaşmak için, çoğunlukla da artan nüfusun barınma ihtiyacı olarak sınırlandıramayacağımız bir inşaat isteği ile ormanları yakıp yıkmak oldu. İlkokuldan bu yana bildiğimiz "Yeşil bitki örtüleri fotosentez yoluyla karbondioksidi oksijene dönüştürür" bilgisi ile bu tarihsel gerçeği birleştirirsek; atmosferdeki karbondioksidin neden arttığını rahatça görebiliyoruz.
Ama neyseki akıllanan ülkeler var artık. Üstelik sayıları da az değil!
Bugünkü övgümüz Hindistan’a!
Büyük ölçekte ilgi çekici projelerle Asya'nın yeni yıldızı Hindistan'ın hükümeti geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki ormanları arttırmak için tam _6,2 milyar dolar bütçe ayırdığını açıkladı.
_
Ağaçlandırma Telafi Fonu olarak adlandırılan proje, 2015 yılında yürürlüğe girdi ve artık başlamak için gün sayıyor. Projenin amacı, şu anda Hindistan’ın %21.34’ünü kapsayan ormanların oranının %33’e yükseltilmesi. Bu sayede yılda 2,5 milyon ton karbondioksit salınımının önüne geçilmesi planlanıyor. Baharatları ve şifalı mutfağıyla insan damağına ve sağlığına iyi gelen özellikleriyle bildiğimiz Hindistan, gezegenimizin sağlığı için büyük bir iyilik yapmak peşinde... mi?
Projenin fonlanma biçimi de ilginç açıkçası...
Bu proje vatandaşların vergilerine eklenen Hindistan Rupi’leri ile fonlanmıyor!
Bu proje için, Hindistan hükümetinin son 10 yıldır ormanlık alanlarda proje yapmalarına izin verdiği özel şirketler ve kurumlardan ekstra vergi alınacak. Yani ormanlık alanın azalmasına sebep olan şirketler, bu kez ormanlık alanların artması için vergi verecekler.
Fena yöntem değil sanki?
Proje ile ilgili endişeler de var.
Toprak bilimci Sreedhar Ramamurthi’ye göre, bu projenin daha fazla vergi çekebilmesi için devlet memurlarının veya orman görevlilerinin bilinçli olarak ormanları yakmaları işten bile değil. Ramamurthi, projede bunu monitör edecek bir sistemin bulunmadığını, bu açığın da ülkede mutlaka suistimal edileceği konusunda kamuoyunu uyarıyor. Üstelik Hindistan'ın çevre duyarlılığı konusunda zaman zaman olumsuz örneklerle de karşımıza çıktığını biliyoruz.
Bir başka çekince ise, Hindistan hükümetlerinin ağaçlandırma projesi için ayrılan alanları ağaçlandırmama ihtimali. Hindistan Bilim ve Doğa Vakfı tarafından yapılan açıklamada, hükümetlerin 1980’den bu yana ağaçlandırma için alanları kamulaştırdığı, ancak bu alanların 1,29 milyon hektarının orman harici yatırımlar için şirketlere tahsis edildiği belirtiliyor.
Her iki çekince de ideal dünyada çok saçma geliyor elbette... Ancak nedense Türkiye vatandaşı olan bizler "canım, ne olacaktı... tabii ki peşkeş çekecekler" demekten kendimizi alamıyoruz.
Sorun bizde mi?
**Kaynaklar: Qz.com, [Wikipedia.org](https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel%C4%B1s%C4%B1nma), Greencleanguide.com**_