Sağlıklı bir beden için vücutta yer alan tüm organların işlevlerini eksiksiz yerine getirmesi önemlidir. Ancak bazı durumlarda çeşitli etkenlere bağlı olarak vücuttaki bölümler çalışması gerektiği gibi çalışmayabilir. Düzensiz beslenme, yaşlılık ya da başka etkenler bu durumlara neden olarak hastalıklara yol açabilir.
Sinir sistemini endokrin sistem ile bağlayan, vücut için son derece önemli bir işleve sahip olan, vücut ısısı, açlık ve kalp atışını düzenleyen, hormonların üretimleri ve salınımından sorumlu, beynin merkezinde bulunan alan hipotalamustur.
Hipotolamus, badem boyutlarında ve çam kozalağının şekline benzer bir yapıdadır. Arka, orta ve ön olmak üzere 3 ana kısmı bulunur. Görevi ise sinir sistemi ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlamaktır.
Hipotalamus, hipofiz bezinin üst kısmında ve talamusun hemen alt kısmında yer alır. Küçük bir alandır. Beynin her iki kısmında yer alan ve duyma, görme, işitme ve tat alma duyularının yönetildiği alanın altındadır.
Hipotalamusun görevlerini yerine getirmesi, genel sağlık ve vücut için son derece önemli ve hayati değer taşır. Eğer hipotalamus zarar görürse işlevlerini yerine getiremez ve çalışması gerektiği şekilde çalışamaz. Bu nedenle de çeşitli hastalıklar oluşur.
Hipotalamus görevlerinin başında vücudun temel ve akıllı kontrol merkezini yönetmek ve en doğru şekilde idare etmek gelir. Ayrıca görevleri ise şunlardır:
Hipotalamus hormonların bazılarından da sorumludur. Beyin kısmında bulunur ve sinirler arası haberleşme sağlayan hormonları yönetir. Ürettiği hormonlardan bazıları şunlardır: