Karadeniz'de yaşanan boğulma vakalarına anında müdahale eden Samsunlu cankurtaranlar, her gün büyük bir titizlikle antrenmanlarını ve tatbikatlarını yaparak sezona hazırlanıyor.
Yaklaşık 23 kilometrelik bir sahile sahip olan Samsun'da kent sakinleri ve tatilciler en çok 7 bin 500 metrelik kumsala sahip olan Atakum bölgesinde denize giriyor. Dalgalar ve deniz içinde yaşanan kum kayması nedeniyle en çok boğulma vakaları da Atakum sahilinde meydana geliyor. Yaşanan boğulma vakalarının önüne geçmek isteyen Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından boğulma vakalarına müdahale etmek için 2005 yılında kurulan Sualtı Arama Kurtarma Timi, Karadeniz'de yaşanan boğulma vakalarının yanı sıra diğer illerde ırmak ve göletlerde meydana gelen boğulma vakalarına da müdahale ediyor. Karadeniz'de yaşanan boğulma vakalarının tamamen önüne geçmek için İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yeni hazırlanan proje kapsamında ileri derecede yüzme bilen, bronz ve gümüş İLS belgeli cankurtaranlar, sezon boyunca boğulma vakalarına müdahale ediyor. Karadeniz'de haziran ayının ortalarında başlayan sezon öncesinde büyük bir disiplin içinde her sabah günlük sporlarını yapan cankurtaranlar, her gün kurtarma tatbikatı yaparak sezona hazırlanıyor.
Proje kapsamında 7 bin 500 metrelik Atakum sahiline mantarlar çektiklerini, toplam 30 gözetleme kulesi ile dalgalı ve rüzgarlı havalarda vatandaşları uyarmak için kablosuz anons sistemleri kurduklarını belirten İtfaiye Daire Başkanı Hasan İnce, 35 cankurtaran, 5 dalgıcın yanı sıra gerekli teknik teçhizat ile boğulma vakalarını tamamen ortadan kaldırmak istediklerini söyledi. 2005 yılından bu yana boğulma vakalarında önemli oranda düşüş yaşandığını, bunun sebebinin de Su Altı Arama Kurtarma Timi'nde görevli dalgıçların başarılı çalışmaları olduğunu belirten İnce, "Yaz sezonu nedeniyle ekiplerimizi Atakum sahiline konuşlandırdık. Karadeniz hırçın bir deniz, burada çok boğulma vakaları oluyor. Biz bunun önüne geçmek için bu ekibi kurduk. Ekiplerimiz 24 saat görev yapıyor" dedi.
DENİZDE BOĞULMALARI ÖNLEMEK İÇİN 12 ALTIN KURAL
İtfaiye Daire Başkanı Hasan İnce, Karadeniz'e girenlere uyarılarda bulunarak şu kuralları ihmal etmemelerini istedi:
"Tanımadığınız bir suda tek başınıza yüzmeyin. Dibini bilmediğiniz bir suya tepe üstü dalmayın. İyi bir yüzücü olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın. Tehlikeli numaralar yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçının. Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyin, kendinizi denizin kucağına bırakmayın. Çünkü farkında olmadan rüzgar ve akıntı plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir. Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Su ile vücudunuz arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmanıza ve paniğe kapılarak boğulmanıza sebep olabileceği için suya birden dalmayın. Yüzerken küçük çapta da olsa fenalık hissettiğiniz an sudan çıkın. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin. Boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman bu konuda tecrübeniz yoksa kurtarmak için gitmeyin. Zira boğulmak üzere olan kazazede, can havliyle size tutunmaya çalışacak ve sizin de kendisi ile birlikte boğulmanıza sebep olabilecektir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz