HİROŞİMA (İHA) - 2. Dünya savaşı sırasında 6 Ağustos 1945'te "Enola Gay" adlı uçağın taşıdığı ilk atom bombası "Little Boy" Hiroşima'ya atıldı. Dünyada ilk kez atom bombası kullanılması sonucu hayatını kaybeden 285 bin 620 kişi anısına çeşitli anma programları düzenleniyor.
ABD Başkanı Truman, gizlice sürdürülen atom bombası deneylerinin başarıya ulaştığını öğrenince, SSCB Başkanı Stalin'e artık atom bombasına sahip olduğunu söyleyip, 25 Temmuz 1945'te Japonya'ya bombanın atılması emrini verdi.
Amerikan yönetiminin bununla amaçladığı, Japonya'yı tek başına teslim olmaya zorlayarak, savaş sonrası uluslararası politikada baş konuma geçmekti. Amerika'nın Japonya'ya hakim olmak istemesinin ardında, savaşı bir an önce bitirip, Japonya'yı bir savunma setti olarak kullanmak suretiyle, Sovyetler'in Asya üzerindeki nüfuzunu azaltma düşüncesi yatıyordu.
Bu nedenlerle atom bombasının atılmasına karar verildi. 6 Ağustos 1945'te Tenian Adası'ndan kalkan "Enola Gay" kod adlı B-29 tipi uçak, sabah 8.15'te Hiroshima üzerinde 6 bin metre yükseklikten "Little Boy" adlı paraşütlü uranyum bombasını bıraktı. Bomba, yaklaşık 570 metre yükseklikte patladı. Patlamadan kaynaklanan sıcaklık ve radyoaktivite, bir anda 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Bombanın etkisiyle, olaydan belli bir süre sonra bile pek çok insan hayatını kaybetti.
Bomba dehşeti bu kadarla bitmemişti. Bombanın atılmasının ertesi günü Truman, yaptığı konuşmada, Japonya hemen teslim olmazsa ikinci bombayı da atacaklarını söyledi. Dönemin Başbakanı Kantaro Suzuki, 6 Ağustos'ta hükümeti bu acil durumu görüşmek üzere topladı; ancak araştırma yapılacağı gerekçesiyle, Hiroshima'nın bombalandığı Japon halkına söylenmedi. Bunun altında yatan asıl neden Japonya'nın savaşı kazanacağı düşüncesiydi.
Savaşı erken bitirme yanlısı olan Dışişleri Bakanı Shigenori Togo, pasif kalan İmparatora daha karlı çıkmak için zaman kaybetmeden savaşı bitirmek gerektiğini söyledi. Bu düşünceyi kabul etmesine rağmen İmparator herhangi bir girişimde bulunmadı. Potsdam Bildirisi'nden ya da teslim olmaktan hiç söz etmedi. Bu kararsızlık, 9 Ağustos'ta ikinci bombanın Nagasaki'ye atılmasına zemin hazırladı. Yine bir B-29'un taşıdığı "Fat Man" adı verilen plütonyum bombası, sabah 11.02'de Nagasaki şehrinin 503 metre üzerinde patlatıldı. Aynı gün içerisinde 90 bin kişi hayatını kaybetti.
ABD'nin Hiroshima ve Nagasaki'yi bombalaması ve Sovyetler'in savaşa katılması, Japon yönetimini çabuk bir karar vermeye zorladı. 9 Ağustos'ta Başbakan ve hükümet üyeleri acil bir toplantı yaparak, savaşı bitirmek gerektiğini kabul ettiler. 15 Ağustos'ta İmparator radyo aracılığıyla Japonya'nın teslim olduğunu ilan etti ve savaş sona erdi.
Uzun süren savaş yılları boyunca, Asya-Pasifik bölgesinde 2 milyon 500 bin Japon öldü, bütün Asya'da bu sayı 18 milyona ulaştı. Bu, Japonlar'ın yaşadığı en büyük trajedi olarak tarihteki yerini aldı.
Hiroshima kaynaklarına göre, 2002'de atom bombasının günümüze ulaşan etkileri nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bin 977 olarak gerçekleşti. Ölenlerin adlarını içeren liste 79 ciltten oluşuyor. Bugünkü törende 2 yeni cilt daha mezara verilecek.