Rusya’nın Ural Dağları bölgesinin güneyinde kalan Çelyabinsk kenti, Cuma sabahı çok nadir bir kozmik olaya tanık olmuş ve atmosfere giren bir meteor, yerden 10 bin metre yükseklikte patlamıştı. Kentte 1,200 kişinin yaralanmasına ve çok sayıda binanın hasar görmesine neden olan patlama, halk arasında büyük paniğe yol açmıştı.
[**
**](https://www.mynet.com/kiyamet-ya-2029-ya-da-110100678565)
[
[
](https://twitter.com/HaberMynet)
NASA, Ural Dağları üzerinde göz kamaştıran bir parlaklık saçarak infilak eden meteorun, 6 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima kentine atılan ve 90 ila 170 bin kişinin ölümüne yol açan atom bombasından 30 kat güçlü olduğunu belirtti.
NASA, 15 metre genişliğindeki meteorun yaklaşık 10 bin tonluk bir kütleye sahip olduğunu belirtirken, meteorun atmosferde alevler saçarak yaydığı enerjinin 500 kilotona eşit olduğunu belirtti. Gökyüzünü sarsan ve gönderdiği şok dalgalarıyla Çelyabinsk’i sallayan meteor, 1,200 kişinin yaralanmasına ve çok büyük maddi hasara yok açtı.
İgiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, atmosfere saatte 70 bin kilometre hızla giren gök cismi, 32.5 saniye sonra 10 bin metre yükselikte parçalara ayrılarak patladı. Patlamanın yaydığı şok dalgaları, 2.5 dakika sonra Çelyabinsk’e ulaştı, yüzlerce binanın camları patladı, otomobillerin alarmları çalmaya başladı ve bir fabrikanın çatısı çöktü.
ÇELYABİNSK YARALARINI SARIYOR
Rus dalgıçlar, Çelyabinsk’in donmuş Chebarkul Gölü’ne dalarak meteorun parçalarını arasa da, aramalar sonuçsuz kaldı. 20 binden fazla yardım görevlisi şehirde görev yaparken, patlayan binlerce cam teker teker yerine takılıyor.
NASA’nın, Dünya’yı tehdit edebilecek gök cisimlerini takip eden ‘Dünya’ya Yakın Nesneler Programı’ndan Paul Chodas, “Çelyabnsk’te yaşanan olayın bir benzerinin 100 yılda bir gerçekleştiğini tahmin ediyoruz” dedi.
Chodas, “Bu kadar büyük bir ateş topu atmosfere girdiğine göre, bazı parçaların yüzeye ulaşmasını beklersiniz. Birkaç büyük parça etrafa saçılmış olabilir’ ifadesini kullandı.
Sanayi kenti olan Çelyabinsk’te hayat normale dönmeye başlarken, Rusya Acil Durum Bakanı Vladimir Puçkov, “Özel ekipler olay yerinde... Binaların sismik özelliklerini kontrol ediyorlar... Doğalgaz vanalarını açmadan önce çok dikkatli olacağız” dedi.
‘ASTEROİT ÖNLEMİ ALMALIYIZ’
Rusya, en büyük ‘kozmik patlamaya’ 1908 yılında tanık olmuş ve tarihe ‘Tunguska Olayı’ olarak geçen patlamada bir asteroit veya kuyruklu yıldız Sibirya’da geniş bir alanı dümdüz etmişti.
Çelyabinsk meteor kabusu yaşarken, Dünya’ya bugüne kadar en çok yaklaşan gök cismi olan 2012 DA14 asteroiti, gezegenimizin yanından sessizce geçip gitti.
Gelecekte Dünya’yı tehdit etme olasılığı bulunan Aphosis gibi göktaşlarının yanı sıra, son zamanlarda yaşanan olaylar, Rusya’nın ortak bir savunma sistemi çağrısı yapmaya itti. Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Avrupa uzay savunma sistemi kurulacağına, ABD ve Çin ile bir araya gelerek Asteroit Karşıtı Savunma Sistemi kurmalıyız” dedi.