YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hitit yolunda yürüyüş keyfi

Çorum Valiliği tarafından hayata geçirilen ''Hitit Yolu'' projesi ile asırlar öncesinde Hitit kentleri arasında kullanılan yol güzergahları turizmin hizmetine sunuldu.

Hitit yolunda yürüyüş keyfi

Boğazkale ilçesinde bulunan Hititler'in Başkenti Hattuşa'dan başlayarak Alaca ilçesindeki Alacahöyük ve Ortaköy ilçesindeki Şapinuva şehirlerini kapsayan Hitit Yolu'nu ilk olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti (İFMC) üyeleri, İktisat Doğa Sporları (İKDOS) etkinliği kapsamında kullandı.

İFMC bünyesinde 1993 yılında faaliyetlerine başlayan İKDOS, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu başkanlığında 25 kişiden oluşan yürüyüş ekibi ile Hitit Yolu'nu kullanan ilk grup oldu.

AKUT'un kurucuları arasında bulunan Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu önderliğinde Boğazkale'ye gelen grup, Hitit yürüyüş parkurunun Hattuşa etrafında bulunan Budaközü ve Yazır deresi vadileri ile İbikçam, İbikçam Göleti ve Kayalıboğaz Kanyonu'ndan oluşan 22 kilometrelik bölümünün 15 kilometrelik kısmında ilk yürüyüşü yaptı.

Kötü hava koşullarına rağmen zevkli bir yürüyüş yaptıklarını ifade eden grup üyeleri, parkuru çok beğendiklerini söylediler. Grup üyeleri, buraya kamp yapacak şekilde yeniden gelmek istediklerini bildirdiler.

Hattuşa ve Yazılıkaya'yı gezen grup, Alacahöyük ve Çorum Müzesi'ni de ziyaret ettikten sonra İskilip üzerinden İstanbul'a döndüler.

''GÜNEŞ KURSUNUN İZİNDE HİTİT YÜRÜYÜŞ YOLU''

Tarihi Hitit kentleri olan Şapinuva, Hattuşa ve Alacahöyük ile İncesu Kanyonu arasındaki yolları kapsayan Hitit Yolu Projesi, geçen yıl haziran ayında başladı. Projenin saha çalışmaları ise ekim ayında tamamlandı.

Çorum Valiliğince, Hitit Yolu'nun ''Güneş Kursunun İzinde Hitit Yürüyüş Yolu'' sloganıyla, 13 Mayıs'ta uluslararası bir organizasyonla açılışı yapılacak.

Hitit Yolu'nun uluslararası düzeyde tanıtımı için çeşitli çalışmalar yapan Valilik, Çorum'un en önemli simgesi ve dünya uygarlık tarihinin mihenk taşlarından sayılan Hititler'in yaşadığı bölgenin ''Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları'' olarak hazırladı.

Tarihteki eski göç ve ticaret yolları esas alınarak parkurlar tespit edildi, ardından GPS koordinatları alındı ve tüm güzergahlar uluslararası standartlara uygun işaretler ve yön levhalarıyla belirlenerek rotalar ortaya çıkarıldı. İşaretlenen yol üzerindeki 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergahlarla birlikte toplam 385 kilometre, bisiklet parkurları ise 406 kilometreye ulaştı. Projenin son aşamasında yayınlanan rehber kitabıyla bütünlüğe kavuşan ve her seviyedeki yürüyüş severe hitap eden rotalarıyla bir tematik kültür yolu olan Hitit Yolu'nun, yeni turizm anlayışında hak ettiği yerini alması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler