Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Hitleri Çileden Çıkaran Birlik; Hayalet Ordu

Hitler'e savaşı dar eden, her hareketine ters köşe yaptıran ve D-Day'in gizli kahramanı olan ancak pek bilinmeyen Hayalet Ordu'nun hikayesi...

Hitleri Çileden Çıkaran Birlik; Hayalet Ordu

Nereden Çıktılıar?

II. Dünya Savaşı'nı başlatan Hitler'in Nazi Almanya'sı tüm Avrupa'ya dehşet saçmakla yetinmiyor diğer kıtalara da taşıyordu. İnanılmaz askeri gücü, tıp ve mühendislik dehalarıyla savaşı bir süre ezici üstünlükle önde götüren Hitler ordusu özellikle 1940'dan 44'e kadar neredeyse durdurulamıyordu. Tarih 1944'ü gösterdiğinde ABD'li ve İngiliz subayların çalışmalarıyla durumlar eşitlenmiş, dünya tarihinin en büyük çarpışmaları yaşanıyordu.

Çarpışmalardan en önemlisi ve en kanlısı Normandiya Çıkarması olmuştu. Bu cephe için farklı savaş taktikleri geliştirmek isteyen İngiliz ve ABD'li yetkililer, yanıltma taktiklerinde deha olan Ralph Ingersoll ve Billy Harris adlı iki subayı göreve getirdi. Bu ikili kısa süren çalışmaların ardından tarihi değiştirecek bir fikirle ordunun karşısına dikildi.

Bu ikilinin masaya getirdiği fikir önce ordu tarafından çok uçuk karşılandı, ancak 1942'de İngiliz zırhlılarının komutanı Bernard Montgomery, Alman birliklere karşı cephede boş olan yerlere sahte tanklar yerleştirerek düşman hattını şaşkınlığa uğratmıştı. Bu olayı iyice harmanlayarak üslerine sunan iki subay, kararın onaydan geçmesini sağladı ve böylelikle 23. Garnizon Özel Kuvvetleri kuruldu. Savaştan sonra onlara ise 'Hayalet Ordu' denildi...

Hayalet Ordu kuruluyor

Mayıs 1944'e geldiğimizde, Hayalet Ordu için 1100 kişilik birlik kuruldu. Ancak işin garibi birliğin yarısından çoğu silah tutmasını bile bilmiyordu. Hatta aralarında ünlü moda tasarımcısı Bill Brass, ressam ve heykeltıraş Ellsworth Kelly bile vardı. Bu ekip topraklarından uzak kıtalarda savaşan Amerikan ordusunun birçok açığını kapatmak için, şişme tanklar, toplar,silahlar ve uçaklar tasarladı. Tasarımların gerçekçi olması için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülüyordu. Normandiya Çıkarması ve ilk görevleri

6 Haziran 1944'de II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından birisi yaşandı. Yıllardır Nazi işgalinde olan Fransa, Normandiya Çıkarması'nın ardından özgürlüğüne kavuştu. Elbette Normandiya'nın kazanılmasında yanıltma taktiğinin faydası bir hayli büyük oldu.

Normandiya Çıkarması yapılmadan önce İskoçya'da konuşlandırılan birliklere çıkarmanın, Nazi işgalinde olan Norveç'e yapılacağı izlenimi verildi. Müttefiklerin bölgeye giden boş gemileri ve aldatmacalı şifreli konuşmaları bu izlenimi güçlendirdi ve Naziler güçlü birliklerini Norveç'e yığdı. Bu sayede müttefiklerin Normandiya yolu da açılmış oldu.

Hayalet ordu sahneye çıkıyor...

Almanlar gücünün yarısını Norveç'e aktardı ve sahile çıkan müttefik askerlerine engel olmayı başardı. İçe doğru girmesi neredeyse imkansızlaşan müttefikler bunun üzerine bir de hava saldırılarına maruz kalıyordu. Çıkarmadan iki hafta sonra müttefiklerin imdadına hayalet ordu koştu. Önemsiz bir köprüye şişme tanklar ve araçlarıyla çıkarma yapan hayalet ordu, Nazi Hava Kuvvetleri'nin dikkatini buraya çekti. Müttefikler de bundan yararlanıp asıl köprüyü ele geçirerek savaşta büyük yol katetmiş oldu.

Böylelikle Hayalet Ordu, ilk görevinde başarıya ulaşmıştı...

Şişme silahlar kullanılıyor, gerçekçilikte sınır tanınmıyordu.

Hayalet ordu, ilk görevindeki yüksek başarısının ardından savaşın genelinde daha büyük görevlere atanmaya başladı. Normandiya Çıkarması elbette başlangıçtı ve müttefiklerin savunmadan çıkıp büyük bir saldırıya girişmesi gerekecekti. Özellikte okyanus ötesinde savaşan ABD askeri sayıca ve mühimmat anlamında eksikti. Bu yüzden devreye yeniden Hayalet Ordu girecekti. Nazilerin savunmasını aşmanın tek yolu onları gafil avlamaktan geçiyordu.

Hayalet Ordu'nun tankları devreye girdi ve Alman saflarının arkasına sızıyormuş görüntüsü verdi. Bu yüzden bölünen alman savunması müttefiklere açıklar vererek yavaş yavaş parçalandı.

Gerçekçilik ise göz dolduruyordu...

Karanlıkta ya da savaş ortamında şişme tanklar,toplar,tüfekler fark edilmiyordu ancak hava saldırılarında deneyimli Naziler, sahte tankları zor da olsa tespit edebiliyordu. Ancak tasarımlar o kadar gerçekçiydi ki araçların tasarımlarının her ayrıntısını çiziyor, hatta havadan izlenmede yakalanmamak için tankların arkasında bıraktığı izleri bile düşünüyorlardı.

Şişme kamyonlardan bir görüntü

Hayalet Ordu'nun ismine yakışır logosu

Cephede konuşlandırılmış bir tank

Şişme bir gözlemci uçağı

Hayalet Ordu'nun kullandığı dev hoparlörler. Bu sayede sahte savaş sesleri de çıkarılabiliyor, düşmanı yanıltmak daha kolay oluyordu

Gerçek tank ve şişme tank yan yana

Şişme top arabası...

Şişme uçaklar

Askerlerden çizimler...

Birlikte görev alan sanatçılar boş zamanlarında bazı çizmler yapıyordu... Aşağıda son olarak onları sıraladık

Kaynaklar; [1] [2] [3]

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler