LONDRA (İHA) - Papa 16. Benediktus'un İslamiyet ve Hz. Muhammet ile ilgili sarf ettiği sözler, İngiltere'deki radikal İslamcı gruplardan olan Hizb-ut Tahrir tarafından kınandı.
İngiltere'de faaliyet gösteren Hizb-ut Tahrir'in yetkilisi Taji Mustafa, "Sanıyorum tüm Müslümanlar, Papa'nın konuşması nedeni ile son derece üzgün ve öfkeli. Hz. Muhammet bizim için son derece kutsal bir sevgili ve çok özel biri. Papa'nın sarf ettiği 'Peygamber, insanlık dışı ve şeytani şeyler getirdi', sözü, tüm Müslümanlar için büyük bir hakarettir." dedi. Özellikle bu konunun, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in İslam'ı "şeytani ideoloji" olarak tanımlaması ve ABD Başkanı George Bush'un da "İslamofaşist" sözlerini kullanarak, İslam ve faşizm ilişkilendirmesini yapmasının ardından geldiğini söyleyen Mustafa, İslam'ı şiddet ve terörizmle ilişkilendiren bir çok konunun son zamanlarda gündeme geldiğine dikkat çekti. 16. Benedicht'in Almanya'da yaptığı konuşma ile ilgili olarak Müslümanların yapması gerekenin, bu konuşmaya karşı, entelektüel konuşmalarla bu konuyu tartışmak olduğunu kaydeden Mustafa, Papa'nın konuşmasında, İslamın şiddetle ilişkilendirilmesine karşı Müslümanların meydan okuması gerektiğini dile getirdi. Haçlı seferleri ve İspanya'da Katolik kilisesi tarafından Yahudi ve Müslümanların ülkeden atılması konularının yeniden gündeme getirilmesinin bu noktada önem arz ettiğini söyleyen Mustafa, İslam'ın rasyonel bir inançtan ziyade, son derece sağlam ve güçlü bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. İslam dininde ilk olarak kainatın doğasının ve her şeyin nereden geldiği sorularının cevabının arandığının altını çizen Mustafa, "İslam inancı, kişilerin beynini kullanmalarını istemektedir. Hıristiyanlık, şiddet gibi konular söz konusu olduğunda, bizden çok onların cevaplaması gereken sorular var. Bu tür ifadeleri kınıyoruz ve İslam'a karşı sahte yorumlarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Öncelikle Hıristiyanlık, kiliselerin durumu, kiliselerin Haçlı seferleri ile ilişkisi ve imparatorlukla olan ilişkileri gibi, son derece zayıf oldukları konularda cevaplar vermeleri gerek" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakçı tarafından yapılan yorumlar konusunda ise, Bardakçı'nın sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Mustafa, Müslümanların Hz. Muhammet ve İslam söz konusu olduğunda, güçlü bir pozisyon almalarının memnuniyetle karşılandığını belirtti. Özellikle Türkiye'nin, Müslüman bir ülke ve Müslüman olmayanların da rahatça yaşadığı bir ülke olarak, sert bir duruş sergilemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Taji Mustafa, "Tüm Müslüman ülkeler, dine karşı bir saldırı olduğunda, sessiz kalmayarak, bu tür güçlü ve entelektüel yorumlarla tepkilerini göstermelidir" dedi.