ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2004 yılı Bütçe Uygulama Talimatı, eczacıları birbirine düşürdü. Türk Eczacıları Birliği, 'hizipçi' bazı eczacı odalarına gönderdiği yazıda, sert ifadelerle uyarıda bulundu. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ilaç fiyatlarının düzenlenmesi, doktorlara reçete yazımında sınırlamalar getirilmesi ve ilaçların geri ödemesi konularının yer aldığı Bütçe Uygulama Talimatı, 2004 yılında geçmiş yıllara oranla daha kapsamlı değişiklikler içererek yayımlandı ve 1 Mart 2004 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.
Ancak Türk Tabipleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği başta olmak üzere bir çok meslek örgütünün yoğun şikayetleri ve itirazları üzerine Bütçe Uygulama Talimatı'nda değişikler yapıldı. 1 Nisan 20004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni Bütçe Uygulama Talimatı, tartışmaları daha da alevlendirirken, bu kez de eczacıların da 'hizipleşmesine' neden oldu. Bazı eczacı odalarının, Bütçe Uygulama Talimatı'yla ilgili 'kendi kafasına göre' bağımsız çalışmalar yapması Türk Eczacıları Birliği'ni fena halde kızdırdı. Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Sabih Tekin Çağlar imzasıyla tüm eczacı odalarına gönderilen yazıda sert ifadeler kullanıldı. 'Hizipçi' eczacı odalarını mesleki bütünlüğü bozmamaları konusunda uyaran Çağlar, söz konusu yazıda şu ifadelere yer verdi:
"Maliye Bakanlığı tarafından Türk Eczacıları Birliği'nin bilgi ve katkısı dışında hazırlanarak yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Talimatı, 2004 yılında geçmiş yıllara oranla daha kapsamlı değişiklikler içererek yayımlandı ve 1 Mart 2004 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Bütçe Uygulama Talimatı'nda yer alan olumsuz değişiklikler tarafımızdan tespit edilerek sözlü ve yazılı başvurularla gerekli girişimler yapılmıştır. 1 Nisan 2004 tarihinde ise, deyim yerindeyse Bütçe Uygulama Talimatı yeniden yazılmış ve özünden uzaklaştırılmıştır. Bütçe Uygulama Talimatı'nın revizyon sürecine bazı eczacı odası yöneticilerimizin Türk Eczacıları Birliği'ne bilgi vermeden dahil olduğu ve örgütümüzün yıllarca özenle savunduğu genel ilaç ilkeleri dışında kendi kişisel görüşlerini Talimat'a etik olmayan yöntemlerle dahil ettikleri tarafımızdan bilinmektedir. Ayrıca, bazı eczacı odalarımız popülist yaklaşımlarla Türk Eczacıları Birliği'nin sağlıklı girişimlerini engellemeyi amaçlayan, örgütsel bütünlüğümüzü yok sayarak, yaptıkları sözlü görüşmeleri resmi mutabakat gibi yansıtmaları meslektaşlarımız arasında sıkıntı ve kaos yaratmaktadır. Bu tür girişimler eczacılık ortamında belirsizlik oluşturmakta ve tüm eczacı odalarını cevabı bilinmeyen sorulara muhatap etmektedir. Mesleğimize, örgütümüze ve eczacılarımıza yarar sağlamayan, hepimizi yoran, güven ve birliktelik ortamını zedeleyecek bu türlü girişimlere ivedilikle son verilmesi gerekmektedir."