iPhone 4 yazılım şebeke kilidinin Acil Arama servisi aranarak nasıl kırıldığını gösteren videonun internette yayınlanmasından sonra yöntemi deneyenler çığ gibi büyüdü. Türkiye'de de pek çok kişi, yasadışı olmasına karşın, telefonun kilidini aynı yöntemle kırmayı deniyor. Cumartesi günü 112 Acil Servisi’ni arayanların büyük çoğunluğu aslında ‘kırdırma’ peşindeydi.
Çinli Gevey adlı bir firmanın geliştirdiği donanımsal SIM çözümü aldatmacası, kullanıcıyı SIM kart (hat) gerektirmeyen yolların başında gelen acil arama modu ile iPhone 4 SIM kilidini kırdı. Bu yolla, ABD’de 911, Türkiye’de 112 olan Hızır Acil Servis hattı aranarak kurulan iletişim hattı, kullanıcının bulunduğu ülkedeki GSM şebekesine bağlanılıyor. Telefon her kullanıldığında sanki acil arama yapacakmış gibi gösterilip, SIM kart ile iletişime geçilmesi sağlanıyor. Hatta Çinli firmanın geliştirdiği yöntemin ikna edici olabilmesi için telefon uçak moduna alınarak, kartın elektriği bile kesiliyor.
ERİŞİME HER AN KAPATILABİLİR
Habertürk'ün aktardığına göre Türkiye’de de kullanılan yöntem acil arama hizmetinin suiistimal edilmesi olarak yorumlanıp kullanıcıları hukuki bir yaptırımla karşı karşıya bırakabilir. Cihaz, IMEI numarasıyla Türkiye’de kayıtlı olduğu için bu yöntem kullanılan hatların erişiminin kapatılması da gündeme gelebilir.
112 hattı, ücretsiz ve SIM kart gerektirmeden aranabildiği için özellikle cep telefonu teknik servislerince de tamir sonrası yoğun olarak kullanılıyor. Türkiye’de 300 binden fazla, yılda ise 120 milyonu aşkın çağrı alan 112’ye yapılan çağrılar kayıt altına da alındığı için ‘gereksiz’ yere arama yapanların ceza alması da gündeme gelebiliyor.
Yılın başında Konya’da meydana gelen bir olayda 112 servisini gereksiz yere arayanlar hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “112 hattında yoğunluk, zaten hep üst düzeyde. Hayati konularda erken müdahale edilebilmesi için vatandaşlarımız 112 hattını gereksiz yere kullanmamalı. Sonuçta bu hat bir gün size de gerekebilir” dedi.