HABER

Hızlı trenle ilgili kaygıya gerek yok

ANKARA (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-İstanbul arasında sefere başlayan hızlı trenle ilgili kaygıların yersiz olduğunu açıkladı.

TCDD'den yapılan açıklamada Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel'in imzasıyla yayınlanan basın bildirisinde İstanbul-Ankara arasında devreye sokulan hızlandırılmış trenle ilgili kaygıların dile getirildiği hatırlatıldı. TCDD'nin, mevcut yolu iyileştirerek trenlerin hızlandırılması projesi kapsamında öncelikle Ankara-Haydarpaşa güzergahında yol yenileme çalışmalarını tamamladığı bildirilen açıklamada, bu hattın Ankara ile İstanbul'u birbirine bağladığı gibi Eskişehir, Bilecik, İzmit gibi önemli yerleşim merkezlerinden geçtiği, Ankara ve İstanbul'dan Eskişehir, Kütahya, Afyon, Balıkesir, İzmir yönünde işletilen trenlerin seyir sürelerini de önemli ölçüde etkilediği kaydedildi. Yapılan yol yenileme çalışmaları ile altyapı iyileştirilirken, lokomotiflerin hızlarının da teknik müdahale ile arttırıldığı, hemzemin geçitlerde gerekli tedbirlerin alındığı, defalarca yapılan deneme seferlerinde de saptanan aksaklıkların giderilerek, seyahat süresinin 5 saate indirildiği ve hızlandırılmış trenlerin sefere konulduğu açıklandı.

Hızlandırılmış trenle ilgili olarak öne sürülen iddialara da cevap verilen açıklamada, 120 kilometre hızla tren işletmeciliği yapılan bu hat kesiminde hızın 140 kilometreye çıkarılması için hattın üst yapısında gerekli önlemlerin alındığı, bu hat kesiminde iyileştirme için kullanılan üst yapı malzemelerinin 160 kilometre hıza uygun olduğun bildirildi. Uzun kaynaklı raylarda ortalama sıcaklık göz önünde bulundurularak raylardaki streslerin alındığı, yolun hem kış hem yaz şartlarına uygun hale getirilmesi için yolda meydana gelen gerilimlerin alındığı ifade edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hızlı trenlerin hızı 200-250 kilometre saat, yüksek hızlı trenlerin hızı ise 250 kilometre saat ve üzeridir. Yapılan hız, hızlı ve yüksek hızlı değerlerin çok altında normal bir hızdır. Kullanılan lokomotif ve vagonlar bu normal hız için çok uygun araçlar olup vagonların dizayn hızı 160 kilometre saat için dahi çok elverişlidir. İşletmeye konulan hızlandırılmış trenler işletme maliyeti bakımından kendini amorti eden tek trendir. Raylar taşlanarak veya değiştirilerek rezonans olayına müsaade edilmemektedir. Yeraltı su seviyesi yüksekse derin hendekler açılarak su platformdan uzaklaştırılmaktadır. TCDD elemanları normal hızda işletilen hatların olası bozulmalarını giderecek şekilde teknolojik bilgiye sahiptir. Görsel olarak teknolojiye uygun periyodik kontroller yapılmaktadır. Tren trafiğinin 120 kilometre saat hızla işletildiği bir yolda üst yapıda yapılan tamiratlar sonucunda toleranslar dahilinde 140, gerekiyorsa 160 kilometre saat hız yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Üst yapının tamamen kaldırılarak altyapının ıslah şekli ancak tren trafiğinin ve tren hızlarının çok düşük olduğu hatlarda uygulanabilir. Bu hat için böyle bir durum söz konusu değildir. Ehil olmayan elemanların bu görevlerde çalıştırılması söz konusu değildir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler