Hizmet-İş Sendikası Antalya Şubesinin 2. Olağan Genel Kurul toplantısına katılan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan kıdem tazminatı konusunda bazı çevrelerin manipülasyon yaptığını iddia ett.
Toplantının açılış konuşmasını yapan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına değindi. Tasarı yasalaşmadığı için 200 bin işçinin toplu iş sözleşmesini yapamadığını kaydeden Arslan, “Bu sayı Kasım ayına kadar 500 bine ulaşacaktır. Gündemimiz öncelikle ve acilen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısıdır” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaması dolayısı ile çalışma hayatında bir kaos yaşanmakta olduğunu belirten Arslan konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“1 Şubattan bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalara yetki tespitleri verilmemekte ve toplu iş sözleşmesi müzakereleri yapılmamaktadır. Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaması dolayısıyla binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi yapamadığı ve ücret zamlarını alamadığı bir ortamda, kamuoyunu başka konularla meşgul etmek, çalışma hayatını ilgilendiren bir başka konuyu tartışmaya açmak toplu iş sözleşmesi bekleyen binlerce işçiyle alay etmek anlamına gelmektedir. Toplu İş İlişkileri Yasası çıkana kadar, bunun dışındaki gündem arayışlarını doğru bulmuyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Parlamentoyu, Hükümeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını bir kez daha göreve davet ediyoruz. Binlerce çalışanın mağduriyetini gidermek için Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının bir an önce yasalaşmasını istiyoruz.”
95 YAŞINDAKİ KENAN EVREN'İN YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMASI BİZİ KESMİYOR
12 Eylül darbesini yapanların yargı önüne çıkarılmasına ilişkin de konuşma yapan Arslan bu yargılamayı HAK-İŞ’in de desteklediğini belirtti. Mahmut Arslan, "4 Nisan itibari ile 12 Eylül'ü yapan generaller yargı önüne çıkarıldı. HAK-İŞ konfederasyonu yargı önüne çıkan generallerin yargılanmasından müdahil oldu. Müdahillik talebimiz kabul edildi. Niçin? 1980’nin 12 Eylül'ünde yaklaşık 1984 yılına kadar sendika faaliyetimiz yasaklandı. HAK-İŞ’in mal varlığına el koydular, binaları kapandı, arandı. Yöneticiler sorguya çekildi. Yıllarca sendikacılık faaliyetinden men edildik. Peki, şu anda yürürlükte olan sendikalar yasası toplu sözleşme grev ve lokavt yasası kimin eseri? 12 Eylülü yapan generallerin imzasını taşıyor” dedi. 12 Eylül darbesi ile hesaplaşmanın bu rejiminin dayattığı bütün mevzuatla hesaplaşmaktan geçtiğini ifade eden Arslan, “12 Eylül ile hesaplaşmak eğer 95 yaşındaki Kenan Evren’in yargı önüne çıkarılmasıysa, bu bizi kesmiyor. Bizim için bu yeterli değil. Kenan Evren'in yargı önüne çıkarılmasını Türkiye’nin demokrasisi açısından önemli buluyoruz, ama yeterli değil. Aslında esas hesaplaşma 12 Eylül rejiminin bize dayattığı bütün mevzuatla hesaplaşmaktan geçiyor. Başta anayasalar olmak üzere bize dayattıkları yasaları alıp çöpe atmaktan geçiyor. Bunu ne yazık ki başaramadık. İşverenlerin baskıları, korkuları bu yasanın çıkmasını engelledi” dedi.
Yasa çıkması konusunda HAK-İŞ’in tek başına çaba sarfettiğine değinen Arslan, “HAK-İŞ yeni sendikalarla yola devam edecekken maalesef mevcut sendikalarımızın bile toplu sözleşme hakları elinden almış durumda. Ne yazık ki, bu konuda da HAK-İŞ’in dışında kimse yok. Diğer konfederasyonların böyle bir derdi yok. O nedenle HAK-İş olarak bu yasanın çıkması için büyük çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kıdem tazminatının kaldırılması konusunda bazı çevrelerin bilerek çalışanların kafasını karıştırdığını ifade eden Arslan konuşmalarını şöyle konuştu:
“Bugün bir başka konu bilerek isteyerek bir kısım çevrelerin pompaladığı ve çalışanların moralini ve dengesini bozarak bir kısmını istifaya, bir kısmını emekli olamaya sevk etmeye yönelik bilinçli bir çalışma, kıdem tazminatı. Bakan Faruk Çelik'le konuştum. Biz HAK-İŞ olarak şu kararı aldık. Sendikalar yasası çıkmadan hiçbir konuyu görüşmeyeceğiz. Üçlü danışma kurulları toplantılarına katılmayacağız. Bunun dışında hiçbir gündemi kabul etmediğimizi ilan ettik. Sayın bakan da bunu kabul etti. Ama ısrarla bir kısım çevreler bir kısım medya kuruluşlarını kullanarak çalışanların kafasını, midesini bulandırmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. Bir taslak geziyor ortalıkta. ‘Kıdem tazminatı kaldırılacak, kıdem tazminatı yerine ev tazminatı verilecek’ deye. Ne hükümetten bize bir taslak gelmiş, ne bakan bize bir taslak sunmuş, ne hükümet çıkıp böyle bir taslağımız var demiş, yok böyle bir şey. Ama birileri bir yerlerde pişiriyor, medyaya servis yapıyor, medya da bunun ‘mal bulmuş mağribi’ gibi hemen kullanıyor.”
Son bir haftadır onlarca televizyondan bununla ilgili açıklama istediğini ama hiç birisine katılmadığını belirten Arslan birilerinin gündemi değişmek istediğini söyledi. Kıdem tazminatı konusunda her hangi bir yasa değişikliği yapılmadığını söyleyen Arslan şöyle konuştu:
“Bizim yasamız çıkmamış, toplu sözleşmesiz kalmışız, 200 bin işçi toplu sözleşme yapamamış. Ekim-Kasım ayında bu rakam 500 bine çıkacak, kimse bununla ilgilenmiyor. Elimizde olmayan, tartışılması yapılmamış, bizim önümüze gelmemiş bir şey tartışılmak istiyor. Bu neyi sağlıyor biliyor musunuz? Belediyelerde emekliliği gelen arkadaşlarımız ‘Temmuz ayında hemen emekli olup gideyim’ diyor, ‘tazminatım elimden alınacak’. Yok, böyle bir şey. Şu anda 1475 sayılı yasanın 14. maddesi yürürlükte. Kıdem tazminatı konusunda her hangi bir yasa değişikliği yapılmadı. Arkadaşlarımızın şu anda endişe etmesine gerek yok. Ortada bir taslak yok. Böyle bir şeye biz de izin vermeyiz. Bizim prensibiz, kıdem tazminatında kazanılmış haklarımıza dokundurtmayız. Daha iyisini yapmamız gerekiyorsa yapalım, oturalım konuşalım. Ama bunların hiç birisi yokken kıdem tazminatı konusunda bir kafa karışıklığı yaratmak ve bunu daha sonra da çalışanların istifalarını, emekli olmalarını sağlayacak bir noktaya taşımak gerçekten çalışanlara büyük bir kötülük. Bunu tezgahlayanları, medya ile paylaşarak kamu oyunda kafa karışıklığı yapanları kınıyorum. Çünkü biz işi gücü bıraktık 10 gündür televizyonların bu konulardaki soruları ile muhatabız. Kimse bana ‘toplu iş ilişkileri yasası niye çıkmadı’ demiyor. Olmayan bir taslağı medya pişirip pişirip önümüze getiriyor. Onun için dün veb sayfamızda bir açıklama yaptık, endişe etmeye gerek yok. Kıdem tazminatı ile ilgili en küçük bir düzenleme yok. Sadece hükümetin programında şöyle bir ifade var: ‘Kıdem tazminatı fonu oluşturulacak’. Zaten kıdem tazminatı fonu 30 yıldır yasada var.”
Toplantı delege üyelerinin oylaması ile devam etti. HİZMET-İŞ Sendikası Antalya Şubesinin 2. Olağan Genel Kurulu’nda Antalya Şube başkanlığına tek aday olarak eski başkan Murat Pilevne gösterildi. HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı HİZMET-İŞ Sendikası Antalya Şubesinin 2. Olağan Genel Kurulu Antalya’da yapıldı. Kepez Belediye binasında gerçekleşen toplantıya HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET -İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, 107 delege üyesi ve sendika üyeleri katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz