HABER

Hizmetkâr mı ihbar etti

Emekli büyükelçi Daryal Batıbay’ın şarap skandalına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Dışişleri kulislerinde dillendirilen iddiaya göre, Fransa Büyükelçiliği’nde görevli bir personel eşini döverken gizli kameraya yakalandı. Batıbay, bu hizmetkârın görevine son verip durumu polise bildirdi. Sınırdışı edilen hizmetkâr da Batıbay’ı Ankara’ya ihbar etti.

AVRUPA Konseyi’nin eski Daimi Temsilcisi emekli büyükelçi Daryal Batıbay’ın Türkiye’ye yasal olmayan yollardan getirdiği öne sürülen 931 şişe şarap ve 6 şişe şampanyayla ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Dışişleri kulislerinde konuşulan iddia şöyle: Daimi temsilcilikte görevli erkek bir hizmetkâr, eşini döverken temsilcilik binasındaki gizli kameralara yakalandı. Büyükelçi Batıbay, bunun üzerine hizmetkârın işine son verdi. Hizmetkârın eşine uyguladığı şiddet, kamera kayıtlarıyla birlikte Fransız polisine de bildirildi. Fransa, eşine şiddet uygulayan hizmetkârı sınır dışı etti. Hizmetkâr da kendisine karşı komplo kurmakla suçladığı Batıbay hakkında daha önceden haberi olduğu ileri sürülen bilgileri yazılı olarak devletin ilgili birimlerine ihbar etti.

Yakın çevre: KKTC’de

Yakın çevresi, emekli olduktan sonra KKTC’deki bir üniversiteden öğretim görevlisi olarak iş teklifi alan Batıbay’ın halen Ada’da olduğunu, inşaatı biten eviyle ilgilendiğini ve hakkındaki iddialarla ilgili konuşmak istemediğini söyledi. İddiayla ilgili Dışişleri Teftiş Kurulu’nun incelemesi ise devam ediyor. Bu incelemede ağırlıklı olarak şarap ve şampanyaların devletin parasıyla mı alındığı yoksa Batıbay’ın kendi özel malı olup gerekli gümrük beyanını yapmadan Türkiye’ye sokup sokmadığı araştırılıyor. Dışişleri’nin alkollü içki için Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’ne 100 bin Euro’dan fazla ödediği iddiasının da abartılı olduğu belirtildi.
Her ülkede farklı

Dış temsilciliklere verilen içki ve yiyecek masrafıyla ilgili sabit bir ödenek yok. Ödenek, temsilciliğin bulunduğu ülkeye göre değişiyor. Örneğin düzenlenen etkinlik ve ağırlanan konuklar dikkate alındığında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği veya Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği için ayrılan ödenek, bir Orta Asya veya Afrika ülkesindeki büyükelçiliğe ayrılan ödenekten çok daha fazla oluyor.
Merkez karşılıyor
Dış temsilciliklerin alkollü içkileri çoğunlukla merkezden karşılanıyor. Dışişleri Bakanı veya bir başka bakan özel uçakla seyahat ettiğinde, gittiği ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği’nin talebi olması halinde bu uçakla alkollü içecek götürülüyor. Yurtdışındaki görevini tamamlayıp merkeze dönen bir diplomatın, bulunduğu ülkenin en değerli şarabından sadece 2 şişeyi beraberinde getirme hakkı bulunuyor.
1 litreden fazlası ticaret
BATIBAY’ın el konulan 931 şişe Fransız şarabının geleceğini soruşturmanın sonucu belirleyecek. Gümrük Tasfiye Yönetmeliği’ne göre yurda kaçak sokulan içkiler imha ediliyor. Ancak şaraplar, Dışişleri Bakanlığı’na ait oldukları belirlenirse Bakanlığa iade edilecek. Şarap skandalında gümrük memurları hakkında da soruşturma açılabilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 1 kişi bireysel olarak görevi ne olursa olsun ülkeye alkol derecesi yüzde 22’yi geçen içkilerden en fazla 1 litre sokabiliyor. Alkol oranı yüzde 22’nin altında kalan içkilerden ise en fazla 2 litreye kadar getirilebiliyor. Bu limitin dışına çıkılması ticari faaliyet kapsamına girdiği için mevzuatta yer alan oranlarda vergi alınıyor. Yurtdışından içki getiren bir kişinin diplomat ya da koleksiyoner olması bu kuralı değiştirmiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler