Şırnak'ın İdil İlçesi'nde köylerden gelip ilçe merkezinde liselerde eğitimlerine devam eden kızlar için yemekhanesinin üst katları yatakhaneye çevrilen Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) görevlendirilen hizmetlilerin işten çıkarılması üzerine 125 kız köylerine dönmek zorunda kaldı.
KIZLAR, KÖYLERİNİN YOLUNU TUTTU(FOTO GALERİ)
İdil Kaykakamı Muhammet Mustafa İmamoğlu, İşkur’un kendilerine verdiği personelin işlerine son verilmesi nedeniyle yurdu kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. İdil Kaymakamlığı, YİBO yemekhanesinin üst katlarını yurda çevirdi ve köylerden gelip ilçe merkezindeki İdil Lisesi ile Çok Programlı Lise’de eğitim gören kızları buraya yerleştirdi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yemek ihtiyaçları karşılanan 125 kız öğrenci için binada görevlenderilen hizmetlilerin işine son verilince ise kızlardan yatakhaneyi boşaltmaları istendi. Bavullarını toplayan kız öğrenciler, yarıyıl tatilinin başlamasına 1 hafta kala köylerine dönmek zorunda kaldı.
'AİLEMİZİ ZOR İKNA ETMİŞTİK'
Liseli 125 kız öğrenci, yaşanan durumdan dolayı mağdur edildiklerini ve eğitimlerinin yarıda kaldığını söyledi. Bir kısmı cuma günü, bir kısmı da bugün yurttaki eşyalarını toplayan öğrenciler, yetkililere de tepki gösterdi. Öğrenciler, "Kızların okullu için birçok kampanya düzenlenirken, bizi köylerimize gönderdiler. Biz ilçeye lisede eğitim görmek için gelirken ailelerimizi zor ikna etmiştik. Babalarımız bizi okula göndermemek için bahane arıyor. Biz bu kadar okumaya hevesliyken, bu kadar basit bir sorun yüzünden eğitim hayatımızın sekteye uğratılması çok üzücü. Okumayalım da ne yapalım, bu yaşta kocaya mı gidelim?" dedi.
İdil Kaymakamı Muhammet Mustafa İmamoğlu, yurtta kalan kız öğrencilerin köylerden gelip burada eğitim gördüklerini belirterek, "Yurtta kalan öğrencilerin yemek ihtiyaçlarını biz karşılamaktayız. Fakat İşkur’un bize vermiş olduğu personelin işlerine son verilmesinden dolayı yurdu kapatmak zorunda kaldık" dedi.
Eğitim- Sen İdil Şube Başkanı Tacettin Yalçın da kız öğrencilerin okutulma çabalarına rağmen İdil’de tam tersi bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Yalçın, şunları söyledi:
"Dolayısıyla 125 kız öğrenci köylerden gelmelerine rağmen bu öğrencilerimizin yurttan çıkarılması genel bir sorun iken, bu sorunun İşkur’da çalışan hizmetlilere dayandırılması daha da acı verici bir olay olarak görülmektedir. Olaya bu gözle bakıldığında Kaymakamlığın, Valiliğin bu manada aşamalı bir çalışma yürütmemesi bizim açımızdan yanlış olarak görülmektedir. Bu öğrencilerin mağduriyetinin en kısa zamanda giderilmesi gerekmektedir. Çünkü Türkiye’de Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı’nın kız öğrencilerinin okullaştırılması yönündeki çalışmalarının olduğu bilinmesine rağmen bu tür uygulamaların yapılması hele hele 2012 yılı itibariyle bir yaradır. Bu yaranın en kısa zamanda iyileştirilmesi ve eğitim sorunlarına ilgi ve alakanın gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz