YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hkü’de İlk Afrika Konferansı

Birinci Afrika Konferansı’na ev sahipliği yaparak bir ilki gerçekleştiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), bu kapsamda...

Birinci Afrika Konferansı’na ev sahipliği yaparak bir ilki gerçekleştiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), bu kapsamda “Fransa'nın Mali'ye Askeri Müdahalesi ve Siyasi Çözümler” konulu konferans düzenledi.

HKÜ Hukuk Fakültesi Amfisi’nde İngilizce olarak düzenlenen konferansa; Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji Ibrahim Abas, Güney Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi John Gai Yoh, Nijerya Türkiye Konsolosu Edward Sarki, Şehitkamil İlçe Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey İlçe Kaymakamı Uğur Turan, HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Gençkaya, HKÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Songül Kalyoncu, HKÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Edibe Sözen, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zerrin Pelin, akademisyenler ve aralarında Türkiye’de eğitim gören Afrikalı öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Türkiye’nin dış politikada gösterdiği atılım ve başarılarını herkesin takdir ettiğini, ancak bu durumun yükseköğretimle sürekli hale geleceğini, bunun için de 25 ülkeden öğrenciye karşılıksız burs verdiklerini söyledi. Bu vizyona destek olan Mütevelli Heyeti’ne teşekkür eden Rektör Özdemir, “Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak bir yandan uluslararası öğrencileri çekerken, diğer yandan uluslararası hocaları istihdam edecek kampüsümüzün farklı kültür, dil, din ve milletlere mensup insanların buluştuğu uluslararası bir mekan olmasını arzuluyoruz. Uluslararası öğretim üyesi ve öğrencilerimizle Gaziantep bir üniversiteler şehri olacaktır” dedi.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya ise, uzun yıllar Fransa’nın etkisi altında kalan Mali’nin bazı bölgelerinde etnik ve dini farklılıklardan kaynaklanan egemen güçlerin var olduğunu, askeri ve sivil olmak üzere ikiye ayrılan bu güçlere Fransız birlikleri tarafından müdahale edildiğini belirtti. Bu müdahalenin asıl nedeninin Fransa’nın bölgede uzun yıllar devam eden etkisi ve daha büyük bir çapta çatışmaların önlenmede zorlanacağının öngörüldüğünü anlatan Gençkaya, bu müdahalenin nereye kadar gideceği konusunda şüphelerin sürdüğünü kaydetti.

Güney Sudan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi John Gai Yoh da konuşmasında, 2002’de kurulan Afrika Birliği’nin gelecekte ekonomik alanda gelişmelerle kendini duyurmasını beklediklerini ifade ederek, “Afrika Birliği’ne üye ülkelerden herhangi birinde askeri bir müdahale olursa, öncelikle üye ülkelerin buraya müdahale etme hakkı vardır. Askeri müdahalenin olduğu ülkenin üyeliği askıya alınır. Afrika Birliği, tek başına hareket eden bir birlik değildir. Özellikle Birleşmiş Milletler ile paralel olarak faaliyetlerini yerine getirmektedir. Mali’deki sorun çok yönlü bir sorundur. 2012 Kasım ayında Mali’deki demokrasiyi asker üstlenmiştir. Eğer askeri birlikler ellerini çekerse, bu durum Afrika’nın gelişmesine vesile olacaktır. Afrika halkının güvenliği her zaman ön planda tutulmalıdır” diye konuştu.

Nijerya Türkiye Konsolosu Edward Sarki ise, 2009 sayımlarına göre toplam nüfusu 14 milyon olan Mali’de, geçen yıl kuzey bölgesinde başlayan hareketlerin, güneyde de bazı bölgelerde birçok masum insanın katledilmesiyle sonuçlandığını ve halen devam ettiğini dile getirdi. Sarki, “Ekonomik işbirliği örgütü çerçevesinde Afrika’da bir ‘Afrikalılık bilinci’ oluşturma çalışmaları var. Sorun da çok yönlü. Olayın ekonomik, tarihsel, siyasal boyutları var. Bunların getirdiği sorunlar ve tabii El Kaide bağlantılı örgütlerin faaliyetleri Mali’deki durumu çok hassas kılıyor. Olayın sadece Fransa etkisi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi siyasi boyutu yok. Aynı zamanda burada yoksulluk da önemli bir sorun. Aç insanın ne yapacağı belli olmayabilir. Somali örneğinde yaşananlar gibi Mali’nin birlik ve bütünlüğünün korunması gerekiyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki süreç hem Mali’nin bağımsızlığının korunması, hem de Afrika Birliği açısından önemli bir süreç olacak” şeklinde konuştu.

Gana Türkiye Büyükelçisi Alhaji Ibrahim Abas da, Mali’nin geleceğini önümüzdeki seçimlerin belirleyeceğine dikkat çekerek, “Mali ne yazık ki 23 yıldır askeri etki altında ve Fransa’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra 53 yılda sadece 3 kez demokratik seçim gördü. Bunun nedeni, seçilen başkanların tekrardan seçilebilme ihtimalidir. Mali’de eğer yine seçim sonuçları kabul edilmezse bir çatışma ortamı başlayacaktır. Bu yüzden adil bir seçim şart” ifadelerini kullandı.

HKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kieran E. Uchehara, ekonomi bakımından Afrika’nın üçüncü en büyük altın işletmecisi ve büyük bir pamuk üretici ülkesi olan Mali’nin 1960’da Fransa’dan bağımsızlığını ilan ettiğini, 23 yıl boyunca askeri diktatörlük, isyan ve şiddetten dolayı birçok zorluk çektiğini aktardı. Uchehara, şöyle konuştu:

“Afrika’daki diğer ülkeler gibi Mali’de de siyasi olaylar çok fazla oluyor. 1992’den 2007’nin Temmuz ayına kadar Mali, sivil bir cumhurbaşkanının transfer olmasıyla barışsal bir süreci başlattı. Bu gelişmelerle Mali, Afrika’daki uluslararası birliklerce en liberal demokrasi örneği olarak gösterildi. Malili liderlerin ülkeyi tekrar birlik içerisinde tutabilmeleri için erken seçim ve bu problemlerle başa çıkılması gerekiyor.”

HKÜ öğrencileri Melihat Evgi ve Fatma Gizem Yılmaz da İngilizce sunumlarıyla konferansa katkı sağladı. Konferansa, Konya Selçuk Üniversitesi’nden gelen Afrikalı bir öğrenci heyecanını ve memnuniyetini ifade ederken, büyükelçiler de bu konferansın ilk adım olduğunu, bundan sonraki konferanslara daha çok meslektaşlarıyla katılacaklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler