HABER

Hobileriyle kuş türlerini koruyorlar

ADANA (İHA) - Kuşları doğal ortamlarında izlemeyi kendilerine merak edinmiş kişilerin yaptığı bir uğraş olan "kuş gözlemciliği" sayesinde Türkiye'deki kuşların yaşadıkları alanlar belirlenerek, bu alanların korunması için çalışmalar yapılıyor.

Türkiye Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan, kuş gözlemciliğinin dünyada olduğu kadar son yıllarda Türkiye'de de hızla yayılmaya başladığını söyledi. Kuş gözlemcilerinin birçok kuş türünün yaşadığı alanların belirlenmesi ve kuşların korunmasını sağladığına dikkat çeken Çağlayan, "Kuş gözlemciliği, kuşları doğal ortamlarında izlemeyi kendilerine merak edinmiş kişilerin yaptığı bir uğraştır. Gözlemciler onların yaşadıkları göllere, vadilere, bozkırlara, deniz kıyılarına, ormanlara ve diğer yaşam alanlarına giderek, kuşları tanırken onların yaşadıkları doğal alanların da önemlerini kavrıyorlar. Bir hobi olarak başladığınız kuş gözlemciliği uğraşında daha sonraları doğa korumacı oluyorsunuz. Gözlemciler hobilerini gerçekleştirirken, kuş türlerinin korunmasını da sağlıyorlar" dedi.

Her an, her yerde ve herhangi bir alet kullanmadan dahi yapılabilen kuş gözlemciliğinde daha çok kuşu daha kısa zamanda öğrenmek için bir dürbün, bir kuş rehber kitabı ve not defterinin kuş gözlemcisinin en yakın dostu olduğunu belirten Çağlayan, "Kuş gözlemciliği, yaşadığımız büyük şehirlerde dahi yapabileceğimiz bir uğraştır. Doğayı ve kuşları seven herkes kuş gözlemcisi olabilir. Bizim arkadaşlarımız arasında artık çok çeşitli yaş gruplarında, farklı mesleklerden kuş gözlemcileri var. Avrupa'daki kuş gözlem gruplarından farkımız, ülkemizde bayan kuş gözlemcisi sayısının fazla olması. Avrupa'da 10'da 1 olan bayan kuş gözlemcisi oranı ülkemizde 10'da 5'tir" diye konuştu.

Türkiye'de çoğu üniversitelerde olmak üzere 24 ilde kuş gözlem topluluğunun olduğunu ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:
"Doğa Derneği'nin girişimleriyle kurulmuş bu topluluklar kendi bölgelerindeki kuş araştırma ve izleme çalışmalarını bizimle işbirliği içinde gerçekleştirirler. Bu topluluklar derneğimiz aracılığıyla birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Ülkemizde bin civarında kuş gözlemcisi bulunuyor. Türkiye'de bugüne kadar belirlenen 456 kuş türünün ülkemizde yaşadığı alanları belirlemek ve Türkiye'de bulunan 305 önemli doğa alanında yaşayan türlerin korunmasını sağlamak için gözlemler yapıyoruz. Türkiye doğasının parçası olan kuşlarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu kuşları yaşadıkları alanlarla birlikte korumak istiyoruz. Bu yüzden kuş gözlemcileri, Türkiye'nin dört bir yanında yaptıkları kuş gözlemlerinin kayıtlarını ise www.kusbank.org adresinde bulunan online kuş veri bankasına giriyor. Doğa Derneği olarak buradaki kayıtları değerlendirerek, kuşların ve alanların koruma önceliklerini belirliyoruz."

Kuş gözlemciliğini yaymak için " www.kustr.org " adresinin kurulduğunu söyleyen Çağlayan, kuş gözlemciliğine ilgi duyan herkesin bu siteden kuş gözlemciliğiyle ilgili temel bilgilere ulaşabildiği gibi diğer kuş gözlemcileriyle iletişime geçebileceğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler